avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Viciu ascuns
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Viciu ascuns

Recent am cumparat un teren (initial inregistrat in titlul de proprietate drept extravilan, in urma efectuarii schitei cadastrale din banii vanzatorului a fost inregistrat ca fiind intravilan, categoria F). Nu a putut fi facuta intabularea / inscrierea in cartea funciara de catre acesta, din cauza ca nu coincidea suprafata masurata in schita cadastrala cu cea din titlul de proprietate (cea masurata a fost mai mica, probabil unul din vecini si-a "mutat" gardul un pic mai in terenul acesta :) ) Acesta a facut cererea de intabulare, insa i-a fost respinsa din acest motiv. Am fost de acord sa facem contractul de vanzare-cumparare la notar cu acea suprafata masurata, urmand sa fac eu inscrierea in cartea funciara dupa ce il cumpar .

Toate bune si frumoase pana am vrut sa obtin autorizatia de construire a unei case, surpriza!! Subteran, trece o magistrala de gaz fix pe mijlocul terenului, astfel incat indiferent din ce unghi as incerca, nu pot obtine acea distanta de 50m fata de magistrala incat sa pot construi. Practic, terenul este inutil pentru ce voiam eu, pot doar sa plantez cartofi, ori nu asta a fost scopul meu. M-am interesat la primarie si la Transgaz si se pare ca acea conducta are ~40 de ani de cand e acolo.

Vanzatorul sustine sus si tare, si tind sa-l cred, ca nu avea de unde sa stie de acea conducta, el fiind al x-lea mostenitor al terenului, iar banii obtinuti din vanzarea terenului i-a cheltuit, nu are de unde sa mi-i dea inapoi. Intrebarea mea este: ce e de facut? Il pot actiona in instanta pe vanzator pentru viciu ascuns al terenului? Pe teren nu este absolut nimic pus care sa semnalizeze prezenta unei asemenea conducte. Pe cine ar trebui sa actionez in instanta? Pe vanzator ? Primaria cum ca nu a spus de prezenta acestei magistrale nici atunci cand vanzatorul a scos de la ei certificatul fiscal si adeverinta de rol in vederea vanzarii terenului? Pe cei de la Transgaz, pentru a-mi oferi despagubiri, ori a-si "muta" teava? Chiar nu stiu ce sa fac, astept un raspuns, multumesc anticipat.

In contractul de V-C nu am stipulat pentru ce am dorit sa cumpar acel teren si este stipulat ca s-a efectuat fara inscrierea acestuia in CF. Tot ce imi amintesc este ca m-a intrebat notarul la un moment dat daca vreau sa construiesc pe el si i-am spus ca da, dar nu e nicaieri scris acest lucru in contractul de V-C. :(
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Mai 2017
Bachus20, utilizator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 16:52, 13 Iulie 2017
Bachus20 a scris:
In contractul de V-C nu am stipulat pentru ce am dorit sa cumpar acel teren ...

Exact asta este esenta intregii discutii ...si acum sfaturile sunt tardive, asa incat nu mai insist asupra acestui aspect. Eu apreciez ca sansele dvs sunt minime spre zero, atat in a invoca error in substantiam ca viciu de consimtamant, cat si in a invoca garantia contra viciilor bunului vandut, insa pentru o justa opinie puteti sa apelati la un jurist cu actele in fata.
Din cate inteleg, la data inceperii negocierilor ptr achizitie terenul era inca extravilan si urma ca vanzatorul sa il transfere in intravilan.
Avand in vedere ca terenul a fost inscris in categoria F (fânețe) si aveati intentia de a construi o casa, nu v-ati interesat inaintea finalizarii achizitiei daca puteti obtine autorizatie de construire pe un teren transferat in intravilan cat. F?
In cazul investiilor majore (tranzactii imobiliare, masini, obiecte de folosinta indelungata, etc.) este recomandat sa te informezi temeinic si chiar sa apelezi la ajutor specializat daca nu ai mai avut de-a face cu astfel de tranzactii.
Altfel ajungi in situatia in care este tardiv sa mai faci ceva sau sa recuperezi din pierdere.
Terenul fiind in extravilan nu a existat un drept de superficie al transportatorului de gaz, asa cum se face in cazul terenurilor intravilane (cel putin asa banuiesc ca se face), drept care este inscris in CF si care v-ar fi dat posibilitatea sa vedeti ca terenul este grevat de o sarcina.
Prin urmare nu poate fi vorba despre un viciu ascuns sau o ascundere a realitatii de catre vanzator.
Nu, in momentul vizionarii anuntului de vanzare a terenului am observat ca in titlul de proprietate era drept teren extravilan, fanete, iar in schita cadastrala a fost inregistrat cu intravilan, categoria F. Primaria nu are totusi o vina ca nu a precizat prezenta unei astfel de conducte pe teren? Din moment ce vanzatorul a scos certificatul fiscal si adeverinta de rol stipuland ca ii trebuiesc pentru vanzarea terenului. Eu vreau sa incerc pe calea de judecata, dar nici nu stiu pe cine sa invinovatesc. Daca nu va e cu suparare, cat ar dura un astfel de proces, nici timp nu prea am la dispozitie..
Stati asa, in contractul de V-C, scrie ca el in calitate de vanzator garanteaza ca terenul nu a fost vandut altcuiva/nu apartine vreunei societati/ nu este grevat de sarcini! Ma pot lega de aceasta chestie din moment ce ati spus ca este grevat de o sarcina?
Este grevat de o sarcina atunci cand este inscrisa in cartea funciara.
Ati fi putut sa va indreptati impotriva vanzatorului numai in cazul in care "sarcina" exista la data la care el a intrat in posesie prin certificat de mostenitor.
Iar cum la succesiune se scoate extras de CF ptr informare iar terenul nu era "insarcinat" nu aveti ce face. Impotriva furnizorului de gaz ati fi putut sa va indreptati in instanta numai daca au tras conducta prin subteran asa cum se mai adopta ordonante de urgenta prin Romania in ultima vreme. Sper sa nu primesc vreun mesaj de abuz din partea vreunui utilizator!;)
Iar primaria a facut trecerea in intravilan in baza documentelor prezentate de catre proprietar, nu au trimis pe nimeni sa sape terenul sa vada daca exista vreo conducta, tot pe baza extrasului de CF ptr informare au facut transferul in intravilan.
In concluzie sansele sunt mici sa rezolvati ceva in instanta.

Alte discuții în legătură

Vanzare teren cu vicii ascunse Daniel_2015 Daniel_2015 Buna ziua In anul 2014 am vandut doua parcele de teren intravilan iar recent s-a dovedit ca pe sub ele trece o teava de gaze, care anuleaza posibilitatea ... (vezi toată discuția)
Despagubiri/chirie pt conducta transgaz pe terenul meu sorin888 sorin888 Buna ziua, am un teren cumparat de mai multi ani. La vremea aceea, era extravilan agricol. Acum primaria l-a trecut in intravilan, am cerut certificat de ... (vezi toată discuția)
Societate de gaz incalca proprietatile ionutlir75 ionutlir75 Buna, Am o problema cu Transgaz, am un teren de 9600 mp, in afara Bucurestiului la 25 km, Agentia de transport a gazului prin conducte in Romania a facut un ... (vezi toată discuția)