avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program de vizita in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program de vizita in strainatate

Buna ziua. Va rog sa-mi da-ti si mie niste sfaturi.Mama unei minore de 4 ani vrea sa-l de-a in judecata pe fostul sot pentru a obtine un program de vizitare a minorei. Fostului sot i s-a incredintat acum un an minora spre crestere si educare, in urma divortului survenit intre cei doi. Fosta sotie lucreaza si locuieste in Spania.In urma divortului nu s-a stabilit nici un program de vizitare , dar s-a stabilit o pensie alimentara. Tatal nu i-a refuzat foste sotii dreptul de a vizita minora, anul trecut cand a venit in vara in tara a lasat fata la aceasta, cand a venit sora mamei in tara, i-a dat voie sa o ia o saptamana cu ea la bunicii materni. Nu-i interzice sa vorbeasca la telefon.Singurul lucru cu care nu este de acord este ca minora sa paraseasca tara si sa se duca pe perioada verii in Spania.Daca fosta sotie ar veni in Romania, iar da voie sa ia fata la ea cat sta in tara(cel mult o luna). Fosta sotie nu a platit decat de doua ori pensie alimentara, tatal nici nu are pretentii, cand i-a trimis bani fetei ia ridicat si ia pus deoparte pentru aceasta.
Ce sanse sunt ca mama fetei sa castige un program de vizitare in Spania si fata sa poata iesi din tara?Fata este foarte atasata de tata, bunicii paterni si noua sa mama, bucuroasa ca va mai avea un fratior si nu ar vrea sa plece din tara. Si vara trecuta plangea ca nu vrea sa se duca la mama ei in vizita cateva zile.
Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: RADU SAVALACHE , Avocat 00:07, 24 Aprilie 2010
Este foarte greu de obtinut asa ceva.
Daca nu sunteti de acord nu cred ca va reusi.

avocat Claudiu Lascoschi
Este aproape imposibil de obtinut asa ceva daca nu este acordul expres si scris al parintelui care o are in ingrijire.
Dar poate lua minorul in Spania cu acordul tatalui (dat in fata notarului, in care sa se mentioneze perioada si scopul calatoriei in strainatate), minorul nu poate parasi tara fara acordul tatalui. La punctul de trecere a frontierei, trebuie sa prezinte acest document fara de care nu va putea parasi teritoriul tarii insotita de minor.
Prin instanta nu cred ca veti obtine mai mult. Sfatul meu este sa ajunga la o intelege cu tatal , mai ales daca relatiile dintre ei sunt bune.
Ultima modificare: Vineri, 23 Aprilie 2010
Salagean Vasilica, Consilier juridic
Nici eu nu vad mari sanse ca instanta sa-i acorde un program de vizita in Spania, dar taticul e disperat ca daca pleaca copilul din tara apoi nu o sa mai aiba de unde-l lua, in cazul in care fosta sotie nu va vrea sa-l lase sa vina in Romania. Si in Spania, fosta, nu locuieste cu acte in regula, deci ar fi greu sa apeleze si la concursul autoritatilor. Daca stiti totusi vreun caz in care a fost data o sentinta favorabila la o astfel de cerere va rog sa-mi spuneti. Dar daca fosta sotie ar cere reincredintarea, credeti ca ar avea sanse?
Multumesc din nou.
Daca obtine reincredintarea minorului il poate lua in Spania.

Alte discuții în legătură

Plecarea cu copil minor ContSters179554 ContSters179554 va rog sa imi spuneti daca fostul sot ia fost incredintata fetita de 6 ani jumate prin hotarare definitiva si irevocabila poate pleca cu fetita in spania sau ... (vezi toată discuția)
Ajutati-ma cu un sfat ionela86 ionela86 Traiesc cu un barbat de 8 ani,de 3 ani el a divortat,are 2 minori aflati in custodia fostei.Ea a plecat in strainatate unde lucreaza si si-a cumparat o casa.In ... (vezi toată discuția)
Imi vreau copilul aproape... fanelirina fanelirina nici nu stiu cum sa incep........ sunt divortat si am o fetita de 8 anisori ramasa in custodia mamei....... pe scurt....... locuiesc in spania de aproape 6 ... (vezi toată discuția)