avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare sau?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare sau?

Buna ziua. Ce fel de contract ar fi cel mai bine sa fac cu bunica mea, pentru ca sa pot mosteni apartamentul ei fara ca sa fie atacat de eventuali mostenitori? Dar asi dori ca atat timp cat traieste sa poata sa se bucure de el fara sa-i fie teama ca ar putea fi data afara din casa ei. Mentionez ca bunica mea are 2 copii dar doar mama se ocupa de ea, si de aceea bunica vrea sa-mi lase mie apartamentul. Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Luiza P , utilizator 07:40, 25 Aprilie 2010
Contractul de intretinere este recomandabil deorece proprietatea se transfera de indata iar bunica dvs isi poate pastra uzufructul viager si nu trebuie platita o suma de bani in schimb ci doar prestarea intretinerii curente a bunicii si indeplinirea obligatiilor privind inmormantrea, etc.
Contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere este o alta varianta insa aveti grija ce pret declarati la notar deoarece daca pretul declarat este prea mic si nu acopera valoarea casei impreuna cu valoarea estimata a intretinerii poate fi combatut in instanta de celalti mostenitori.

Cele doua tipuri de contracte se fac obligatoriu la notar pentru siguranta.
Contract de vânzare-cumpărare cu drept de uzufruct viager. Asa deveniti proprietar in baza unui contract de vanzare-cumparare, nemaifiind nevoie sa o mosteniti pe bunica.
Contractul de intretinere cu transferarea proprietatii in cazul decesului intretinutului . Nu poate fi desfacut decat de partile care il incheie.
~ Conținut șters la cerere ~
Contract de intretinere. Bunica va transmite dreptul de proprietate in schimbul intretinerii pt restul vietii sale din partea dvs. ( ingrijire, alimente, medicamente etc.). Poate sa isi pastreze si abitatia ( dreptul de a locui acolo).
Asa e si ea sigura ca are cineva grija de ea si dvs. sunteti sigura ca sunteti proprietara.
Contractul de intretinere e inatacabil de mostenitorii rezervatari, nu e asimilat cu donatia si nu se poate cere reductiunea.

Alte discuții în legătură

Am încheiat cu tata un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager. poate fi prezumat a fi donație? Acad1 Acad1 Eu cu tatăl meu am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu rezerva uzufructului asupra unui teren si a unui imobil. Mai am un frate si sotia ... (vezi toată discuția)
Donare apartament droni droni Buna seara Am un unchi care doreste sa-mi treaca apartamentul pe nume, si cat traieste sa locuiasca in continuare in el. Cum e mai bine cu act de vanzare ... (vezi toată discuția)
Mostenire apartament Aismen Aismen Salut, Bunicii mei vor sa imi lase mostenire un apartament. Din pacate, eu nu am incredere in taica-meu ca l-ar lasa si nu s-ar atinge de el. Vreau sa fac ... (vezi toată discuția)