avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident auto - expertiza
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident auto - expertiza

Buna ziua,

acum 2 luni am fost implicata intr-un accident auto in urma caruia am suferit diverse leziuni (CML 16-18 zile). Conducatorul auto cu care m-am ciocnit a fost disculpat dupa ce, inainte de a se face masuratorile masinii mele i-a fost modificata pozitia si nu sa i s-au recolttat probe biologice cum este normal in caz de vatamare corporala (care era evidenta avand in vedere ca am pierdut 2 dinti, mi s-a rupt buza inferioara si am lesinat imediat dupa producerea impactului) a fost testat doar cu etilotestul (ceea ce ma face sa cred ca era si baut). acum ma aflu in faza in care mi-a fost respinsa plangerea impotriva rezolutiei data de procuratura pe motiv ca este tarziu pentru recoltarea de ale probe inafara de cele care se afla deja la dosar. Acest lucru s-a intamplat in profida faptului ca am depus plangere penala in termenul legal si am solicitat efectuarea unei expertize. Exista cumva vreun termen maxim pana la care se face expertiza? Pot sa dau in judecata politia pentru efectuare defectuoasa a anchetei prin modificarea pozitiei masinii inainte de efectuarea masuratorilor si nerecoltarea probelor biologice de la celalalt sofer auto implicat in accident?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 17:37, 29 Aprilie 2010
Nu exista un termen anme pt efectuareaunei expertize, dar efectuarea acesteia trebuie sa tina cont de celeritatea procesului penal, adica trebuie sa fie facuta cat mai rapid intr-un timp rezonabil. Adesea nu se face expertiza din lipsa de fonduri, insa neprelevarea probelor biologice nu scuza politia decat daca testarea cu etilotestul a iesit negativa.
si cum pot sa fac sa obtin expertiza? Am inteles ca din moment ce eu o solicit tot eu suport si costurile deci nu lipsa de fonduri e problema. Am solicitat-o insa a fost respinsa pe motiv ca nu se mai pot preleva probe.
Exista cazuri in care schimbarea pozitiei autoturismelor implicate in accident este strict necesara. De exemplu, pentru scoaterea victimelor din autoturisme in cazul in care pe partile laterale ale autoturismelor nu este loc suficient pentru descarcerarea victimelor datorita pozitiei celuilalt autoturism.
Nu am inteles despre ce expertiza este vorba. Daca este vorba de una tehnica aceasta se poate efectua in orice moment al urmaririi sau al judecatii. Avand in vedere numarul mare de dosare ce trebuie rezolvate exista cazuri in care nu se efectueaza expertize tehnice, chiar daca ar fi absolut necesara efectuarea uneia. Solicitati in scris efectuarea unei expertize motivand argumentat aceasta solicitare. Este bine ca sa luati legatura cu un avocat specializat in asemenea spete pentru formularea cererii si cu un expert judiciar auto pentru argumentarea solicitarii.
Va doresc succes.
Care a fost valoarea imbibatiei alcoolice in sange dupa luarea probelor cu etilotestul ?
Ultima modificare: Joi, 29 Aprilie 2010
Radu Gabrian, Mediator
rezultatul a fost 0. Totusi legea spune ca in caz de accident cu vatamare corporala este obligatorie recoltarea probelor biologice pt a se depista alte substante inafara de alcool, ce pot afecta capacitatea de a conduce.

Alte discuții în legătură

Expert auto sorba sorba Poate desemna procurorul un expert auto pentru a face o expertiza in timp ce chiar expertul in cauza este urmarit penal de acelasi procuror pentru infractiunea ... (vezi toată discuția)
Acordare drept de circulație ! curuiaalex curuiaalex Buna ziua ! Acum 30 de zile am fost implicat intr-un accident rutier soldat cu vătămarea corporală a unei persoane, vătămarea corporală fiind minora ( ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu vatamare corporala barascuadrian barascuadrian am avut un accident cu vatamare corporala,in care eu am fost cel accidentat.la spital,mi s-a recoltat singe pt recoltarea alcoolemiei.se incearca inregistrarea ... (vezi toată discuția)