avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Exista o cauza de suspendare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Exista o cauza de suspendare?

2003: sechestrul asigurator intr-un dosar penal. Dupa dispunerea sechestrului in timpul dosarului penal, debitorul vinde de sub sechestru.
2003: HJ devine definitiva in dosarul penal.
2004: investire cu formula executorie, incuviintare si constituire dosar executare..incepe executarea silita. Aflu ca debitorul a vandut de sub sechestru dar continui executarea silita, urmarind bunul sechestrat in mana tertului.
Tot in 2004, fac si o actiune in constatarea nulitatii absolute a contractului de v-c...desi aveam sechestru, dar..o fac si obtin o HJ prin care actul de instrainare este anulat. HJ devine irevocabila in 2004.
Dar eu continui executarea in acelasi dosar inceput .
Nu rectific CF...las asa, nu ma deranjeaza.

In 2008...am fost foarte prinsa cu..diverse, am uitat sa mai fac acte de staruinta. Executarea silita s-a perimat , apoi a fost desfiintata!

In 2010 debitorul incearca sa obtina o HJ prin care sa se constate ca a intervenit prescriptia executarii silite.

Pot spune ca HJ in constatarea nulitatii absolute a contractului de v-c nu a produs efecte, nefiind radiat si din CF fostul act de v-c anulat ..si sa invoc o cauza de suspendare a cursului prescriptiei?
Se poate considera readus imobilul in patrimoniul debitorului la data inscrierii in CF a hotararii judecatoresti prin care s-a anulat contractul de v-c..sau de la data pronuntarii HJ?
Conteaza aceasta HJ in constatarea nulitatii atat timp cat eu aveam si inca am sechestrul inscris in CF ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 06:50, 3 Mai 2010
1. Ce legatura are radierea din CF...cu executarea silita? Eu nu vad nici una!
2. Pe langa faptul ca, acea actiune in constatarea nulitatii o vad lipsita de interes (aveati sechestru..ce conteaza la cine a ajuns imobilul!),..imobilul a fost "readus" in patrimoniul debitorului la data pronuntarii deciziei,..nu la data inscrierii in CF.
Registrul de CF este doar penrtu publicitate si opozabilitate fata de terti Intre parti inscrirea nu conteaza.
3.Cum spuneam: avand un sechestru inscris , HJ este asa...sa fie acolo!

Parerea mea...este prescrisa executarea silita.
Dar nu cumva prin vanzarea imobilului de sub sechestru a aparut o cauza de suspendare a cursului prescriptiei ...suspendare care dureaza pana la radierea din CF a contractului anulat prin HJ ?
1. Cauzele de suspendare a prescriptiei precum si cauzele de intrerupere sunt cele prevazute de lege.
Art. 405 ind 1. - (1) Cursul prescripţiei se suspendă:
a) în cazurile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescripţie a dreptului material la acţiune;
b) pe timpul cât suspendarea executării silite este prevăzută de lege ori a fost stabilită de instanţă sau de alt organ jurisdicţional competent;
c) atâta timp cât debitorul îşi sustrage veniturile şi bunurile de la urmărire;
d) în alte cazuri prevăzute de lege.
2. Daca debitorul nu si-a sustras bunurile de la executare iar vreme de 3 ani nu ati facut acte de executare a intervenit prescriptia.
Dar "vanzarea de sub sechestru" nu poate fi considerata o cauza de suspendare a cursului prescriptiei (art. 405 ind.1 (1) lit.c ) ?
Irina S. a scris:

Dar "vanzarea de sub sechestru" nu poate fi considerata o cauza de suspendare a cursului prescriptiei (art. 405 ind.1 (1) lit.c ) ?


Categoric ca vanzarea unui bun sechestrat este o cauza de suspendare pentru ca bunul este sustras de la executare, insa odata ce vanzarea a fost desfiintata iar bunul putea fi executat cauza de suspendare a prescriptiei a incetat.
Ceea ce ne lipseste nou aici pentru a putea da o solutie este data de la care se putea face executarea silita dupa ce vanzarea acestuia a fost desfiintata precum si cum a decurs executare, cand s-a facut ultimul act, etc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Mai 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

Alte discuții în legătură

Vanzarea imobilului ipotecat. ma pot folosi de prev.art.1790 c.civ. ? ContSters40598 ContSters40598 Ca si creditor am un drept de ipoteca legala (luat in cursul unui proces penal) asupra unui imobil. Ipoteca a fost transcrisa la registrul de CF. Ulterior ... (vezi toată discuția)
Prescrisa sau nu? ContSters40598 ContSters40598 Intro executare silita s-a constatat perimarea dosaruuli de executare cu consecinta desfiintarii executarii silite. Intre timp s-a implinit si termenul de ... (vezi toată discuția)
Vanzarea imobilului ipotecat. ma pot folosi de prev.art.1790 c.civ. ? ContSters40598 ContSters40598 Ca si creditor am un drept de ipoteca legala (luat in cursul unui proces penal) asupra unui imobil. Ipoteca a fost transcrisa la registrul de CF. Ulterior ... (vezi toată discuția)