avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... protejarea tinerilor sportivi la diferite competitii
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

protejarea tinerilor sportivi la diferite competitii

Fiul meu practică fotbal la nivel de copii, nefiind in acest moment legitimat la club, din cauza varstei prea fragede (9 ani). In aceste zile trebuie sa participe la o competitie sportiva numita Cupa Hagi Danone- faza zonala, fiind selectionat si participand cu echipa scolii la acest concurs. Mentionez ca este apt din punct de vedere medical pentru practicarea acestui sport, avand adeverinta medicala si consult specializat de catre medicul scolii. Acum cateva zile copilul a venit de la scoala cu o hartie tiparita- care personal nu o consider dreapta pentru un sportiv, mai ales pentru un copil- in care participantul (cu acceptul reprezentantului legal) nu este protejat in niciun fel de catre organizatori pe timpul competitiei, impunand drepturi fara sa-si asume riscuri. Ma surprins acest document, datorita faptului ca este legat de un sportiv mare care stie ce inseamna riscul la varsta frageda. Mentionez ca odata cu acest document ar fi trebuit distribuit si regulamentul competitiei, lucru care nu s-a facut. Doresc să ştiu dacă documentul de mai jos este legal, si ce ar trebui sa fac in continuare, pentru a-mi proteja fiul, aceeasi problema existand si la clubul unde el activeaza.


DECLARAŢIE RENUNŢARE ªI ANGAJAMENT

Către:

DANONE P.D.P.A. SRL
Strada Nicolae Cânea, nr. 96, sector 2,
Bucureşti, România Data:

Stimaţi Domni,

Subsemnat(a)(ul) ........................., identificat cu BI/CI seria ......... nr. ................
domiciliat în ..................... în calitate de reprezentant legal şi cu exerciţiul deplin al drepturilor părinteşti de reprezentare a copilului meu şi/sau aprobare a actelor sale declar în mod irevocabil şi ma oblig faţă de DANONE P.D.P.A. SRL şi
faţă de organizatorii competiţiei de fotbal Cupa "Hagi Danone”, S.C. l/laaing Of Promotion S.R.L. că:
1. Fiul meu ............................... în vârsta de .. .......... ani beneficiazá de o stare bunã a sănătăţii şi este capabil să participe la turneul de fotbal Cupa “Hagi Danone” din data de ................, conform Regulamentului pe care-l cunosc, îl accept şi în legătura cu care preiau orice responsabilitate şi exonerez încă de pe acum Danone P.D.P.A şi/sau organizatorii competiţiei Cupa ”Hagi Danone” de orice răspundere în legătură cu participarea sa la acest turneu.
2. Acord Danone P.D.P.A. un drept irevocabil şi exclusiv de a folosi în mod nelimitat imaginea şi numele fiului meu în campanii de media, în ziare şi la televiziune, în România sau în străinătate, pentru o perioada de 3 ani precum şi să deţină, să proceseze şi să folosească date personale privitoare la copilul meu în vederea acestor scopuri, în limitele prevăzute de legea română.
Sunt pe deplin conştient de consecinţele celor de mai sus şi declar acest angajament irevocabil şi obligatoriu din punct de vedere juridic.
Al Dumneavoastră,
............................... ...........................

Nume: Numele copilului:

Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 19:38, 9 Mai 2010
Sfat:
Nu semnati si nu va lasati fiul sa participe la competitie.
Sensul este foarte clar,orice i s-ar intampla fiului dvs.pe teren sau in afara terenului organizatorii nu raspund.
Pe de alta parte,dvs.,nu sunteti medic ca sa garantati asupra starii de sanatate a copilului.
Faceti-l public prin intermediul presei,darva fi greu fiind vorba despre un "nume"protejat si cand nu are dreptate.
Cereti regulamentul competitiei. Acesta este regula principala. In privinta declaratiei, nu reiese altceva decat ca sunteti responsabil de starea fizica a copilului d-voastra, fiind reprezentantul legal al acestuia (organizatorii nu pot fi invinuiti daca i se face copilului d-voastra sau oricarui alt copil participant la competitie rau pe durata desfasurarii acesteia). Iar la punctul 2 vor acordul d-voastra de a folosi imaginea fiului d-voastra in scopuri comerciale. Nu mi se pare nimic deosebit in declaratia respectiva (vorbesc in cunostinta de cauza, tatal meu fiind timp de 30 de ani antrenor de fotbal pentru copii si juniori).
Daca nu ar mai semna nimeni astfel de declaratii.....nu va mai organiza nimeni competitii sportive.
r.gabi, d-voastra ati organiza o competitie in care sa raspundeti pentru sanatatea participantilor (minori sau adulti)? Este treaba medicului sa-i elibereze o adeverinta in care sa specifice faptul ca acel copil este sanatos din punct de vedere fizic, iar parintele hotaraste mai departe daca fiul sau participa sau nu la competitie.

P.S. Problemele de sanatate nu pot fi descoperite la un consult general facut de catre medicul organizatorilor (daca au optat organizatorii pentru asistenta medicala pe durata competitiei, un lucru normal intr-o competitie sportiva). De sanatatea copilului raspunde reprezentantul legal (parintii) si nu organizatorii.
Lasati copilul sa se bucure de acest eveniment si nu mai luati in seama toate prostiile (din cate observ este vorba de o competitie serioasa).
Ultima modificare: Miercuri, 5 Mai 2010
dan.dan, utilizator
Rezulta altceva faptul ca este posibil ca la competitie sa nu fie asigurata asistenta medicala sau sa nu existe medicii specialisti necesari.
Nu poate tatal unui copil sa raspunda de starea sanatatii acestuia .Normal ,organizatorii ar trebui sa verifice inainte de competitie starea de sanatate a participantilor pentru ca ei vin din scoli,unde nu exista prea mari capacitati profesionale si nici dotarile necesare pentru examinari medicale.
Pe de alta parte,cel mai usor pentru organizatori in situatia ,nedorita a unui accident este sa faca apel la acea declaratie.
Eu nu fac parte dintre persoanele care cand aud un"nume",indiferent care,tremura sau a priori , considera ca este in afara de orice banuiala.
Aici nu este vorba despre fotbalistul Hagi care gireaza cu numele sau o competitie,este vorba despre mult mai mult.
Oricare ar fi parerile altora,eu as avea o mare REZERVA.
1. Nu credeti ca era obligatia organizatorilor de a trimite regulamentul competitiei odata cu acea declaratie?
2. Daca competitia se desfasoara in afara domiciliului unde locuieste copilul- copilul avand adeverinta de la medicul de familie si consultat de medicul din scoala- iar parintele nu se poate deplasa acolo, cine raspunde in caz de accidentare (pe timpul deplasarii la/de la competitie, precum si pe timpul desfasurarii acesteia- vorbesc despre accidentari grave care necesita internare)? Eu vad altcumva lucrul acesta, organizatorii sa incheie un angajamentr cu o firma de asigurari, pentru cazuri mai grave. De fapt competitia tinde sa fie un brand pentru Danone-Hagi asa cum a fost (este) Gillet pentru Gica Popescu. Pana cand trebuie numai o parte implicata sa isi asume responsabilitati?
3. Cat despre folosirea imaginii ce sa mai spun, este hotie pe fata, copilul respectiv nu poate castiga de pe urma publicitatii? Cred ca orice personalitate sportiva si nu numai, castiga bani dupa imaginea sa, nu? As vrea sa-l intreb pe Hagi.
Nu stim nici daca fostul mare fotbalist stie despre aceste prevederi sau daca le intelege.

Alte discuții în legătură

Protejarea tinerilor sportivi la diferite competitii ilea_mircea ilea_mircea Fiul meu practică fotbal la nivel de copii, nefiind in acest moment legitimat la club, din cauza varstei prea fragede (9 ani). In aceste zile trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Protejarea tinerilor sportivi la diferite competitii ilea_mircea ilea_mircea Fiul meu practică fotbal la nivel de copii, nefiind in acest moment legitimat la club, din cauza varstei prea fragede (9 ani). In aceste zile trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Protejarea tinerilor sportivi la diferite competitii ilea_mircea ilea_mircea Fiul meu practică fotbal la nivel de copii, nefiind in acest moment legitimat la club, din cauza varstei prea fragede (9 ani). In aceste zile trebuie sa ... (vezi toată discuția)