avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... abandon de familie???
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

abandon de familie???

Majora IA formuleaza plangere penala impotriva tatalui sau, pentru ca nu i-a platit pensia de intretinere fixata de instanta, motivand ca este studenta la facultatea X.
Tatal I. Alex, plateste pensie de intretinere din anul 2007, cand fiica sa era studenta in anul I la UPG. Intrucat la sfarsitul anului de studii 2008, IA ramane repetenta, tatal formuleaza actiune de sistare a pensiei in anul 2009, actiune care se termina abia in ianuarie 2010 prin respingerea cererii formulate de tata, deoarece majora s-a inscris din nou in anul I. In perioada procesului tatal n-a mai platit pensie.Dupa pronuntarea sentintei de respingere, tatal incepe sa plateasca pensia insa nu si restant. Ia adeverinta de la facultate din care rezulta ca majora a fost exmatriculata.
Probabil ca majora s-a inscris din nou la o alta facultate de a avut curaj sa formuleze plangere penala impotriva tatalui.
Plangerea penala nu se formuleaza in termen de doua luni?Poate formula majora plangere acum, pentru perioada iunie 2009-ianuarie 2010 cat tatal n-a platit pensie pentru ca era dosarul de sistare pe rol?Il poate sicana pe tata pana la varsta de 25 de ani, cu pensia, in conditiile in care ea este exmatriculata sau repetenta si in fiecare an este in anul I de studii?Se poate retine reaua-vointa asupra tatalui pentru neplata pensiei din moment ce a existat dosar pe rol de sistare pensie?
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 11 Mai 2010
Mihaela Hornea, Avocat
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 03:06, 12 Mai 2010
Daca in perioada pentru care s-a facut plangerea penala, majora nu figura la studii de zi, nu se retine vinovatia tatalui.
Plangerea se face daca nu s-a facut plata cu rea credinta timp de doua luni a pensiei de intretinere stabilte pe cale judecatoreasca.
Indiferent de situatie,tatal trebuie sa plateasca pensia restanta datorata,pe ultimii trei ani,pentru ce este peste acest termen ,operand prescriptia extinctiva de trei ani.
Conform legii parintele este obligat sa presteze obligatia de intretinere pentru copil ,pana la terminarea studiilor,nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.
Se pare ca fata este "vanatoare" de pensie pentru ca este clar ca aceasta se inscrie la o facultate pe care nu o o intereseaza sa o urmeze.
Impotriva persoanei obligata la plata unei obligatii de intretinere si care nu a platit-o,cu rea credinta doua luni se poate formula plangere penala pentru abandon familial,conf.art.305 c.pen

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere major Mihaela Hornea Mihaela Hornea Tatal plateste pensie de intretinere fiicei din prima casatorie in baza sentintei judecatoresti.Fiica se inscrie la facultate, insa nu se tine de scoala si ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara danairimies73 danairimies73 Am in intretinere o fata care implineste 18 ani,in februarie 2010 si este eleva in clasa a XI a.Tatal ei trebuie sa-i plateasca o pensie alimentara in valoare ... (vezi toată discuția)
Student, cer sfat despre pensie alimentara ferdis ferdis Buna, sunt nou aici si recunosc ca am intrat doar pentru o problema. Sunt student, anul 2, si am o problema. Parintii mei sunt despartiti si tata mi-a ... (vezi toată discuția)