avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 140 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Student, cer sfat despre pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Student, cer sfat despre pensie alimentara

Buna, sunt nou aici si recunosc ca am intrat doar pentru o problema.

Sunt student, anul 2, si am o problema. Parintii mei sunt despartiti si tata mi-a platit pensie alimentara pana cand am facut 18 ani. Totul cred ca a fost ok, deoarece cand sau judecat atunci, asa i sa spus tatalui meu, in acel dosar, contract nu stiu cum sa denumesc.
Dar de un an de zile sunt la facultate, si cineva m-a sfatuit ca el ar trebuii sa imi plateasca si acum pensie alimentara. Este adevarat ?

Si daca da, ce trebuie sa fac, unde sa merg ?

Mai multe informatii pot oferii aici.
VA MULTUMESC
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Septembrie 2011
ferdis, utilizator
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 11:08, 25 Septembrie 2011
Daca pe sentinta prin care parintele e obligat la pensia de intretinere e mentionat ca aceasta se datoreaza pana la terminarea studiilor dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 25 de ani, e deajuns ca tanarul sa se prezinte la societatea poprita cu adeverinta de studii la inceputul fiecarui an scolar.
Daca insa pe sentinta se face precizarea ca pensia de intretinere se datoreaza pana la 18 ani, tanarul in cauza urmeaza sa promoveze singur o actiune in instanta pentru plata pensiei de intretinere in care trebuie sa faca dovada ca urmeaza o forma sau alta de invatamant. Dovada o face tot prin prezentarea unei adeverinte de studii de la institutia de invatamant pe care o urmeaza.
[ link extern ] >
Conditia pe care trebuie sa o indepliniti ( din ceea ce stiu eu) este sa urmati cursurile unei facultati de stat.
Gabrielle Monique a scris:

Conditia pe care trebuie sa o indepliniti ( din ceea ce stiu eu) este sa urmati cursurile unei facultati de stat.


Unde scrie ca trebuie sa urmeze cursurile unei universitati de STAT?

Nu conteaza ce facultate urmati, de stat sau particulara. Trebuie sa l actionati in instanta pe tatal dvs, solicitand pensia de intretinere.Tatal dvs. are obligatia legala sa va achite pensia de intretinere pana la terminarea studiilor.Este necesar sa cunoasteti locul de munca al tatalui si sa l indicati in cererea de chemare in judecata.
Daca nu nu sunteti incadrat in munca si nu ati depasit varsta de 26 de ani , puteti formula o actiune de pensie de intretinere impotriva tatalui dvs., pentru perioada desfasurarii studiilor ( la cursuri de zi), dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Septembrie 2011
Radu Gabrian, Mediator

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara peste 18 ani. dacă după împlinirea vârstei ... papacostas papacostas Pensie alimentara peste 18 ani. Dacă după împlinirea vârstei de 18 ani și finalizare liceu imi continui studiile la o universitate în Olanda la cursuri ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara pe durata vacantei anca.irina anca.irina buna ziua!as avea o intrebare am implinit 18 ani si acum sunt studenta(la o forma de invatamant de stat)tatal meu nu este de acord sa-mi acorde pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Larisa adela Vasile Larisa adela Vasile am18 ani si sunt in clasa a12a si as vrea s stiu daca mai primesc pensie alimentara dupa terminarea liceului? (vezi toată discuția)