avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

Buna ziua.
Problema mea este urmatoarea: am 20 de ani si urmez cursurile unei facultati, organizate conform legii.
Intrucat tatal meu a murit, am solicitat casei de pensii de sector, acordarea pensiei de urmas.
La data decesului, tatal meu avea calitatea de asigurat in temeiul Legii 19/2000, in baza unei declaratii de asigurare, insa nu era la zi cu platile.
Din punctul de vedere al celor de la Casa de pensii de sector nu pot beneficia de pensia de urmas, decat dupa ce achit sumele consemnate intr-un titlu executoriu emis pe numele tatalui.

Din cate stiu, sumele ramase neincasate nu se mai recupereaza.
Daca nu gresesc, credeti ca ar fi posibil sa mi se acorde pensie de urmas fara sa fie luata in calcul perioada pentru care tatal meu nu a platit?
Noi, adica eu si mama mea, nu avem cum sa platim acele sume, avand in vedere ca pentru ele s-au calculat si majorari si intarzieri.
Pe de alta parte am nevoie disperata de banii din pensia de urmas, pentru a-mi putea continua studiile.

Ce ma sfatuiti sa fac?

Multumesc anticipat pentru ajutor.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Mai 2010
doramai, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:00, 24 Mai 2010
doramai a scris:
Din cate stiu, sumele ramase neincasate nu se mai recupereaza.

Discutabil. Nu se mai recupereaza sumele platite necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale, daca beneficiarii au decedat (art. 187, alin. 4 din Legea nr. 19/2000). In cazul de fata, tatal dvs. nu a primit niste drepturi de asigurari sociale, ci datora plata CAS.

In alta ordine de idei, cei de la pensii va cer sa achitati CAS-ul in baza dispozitiilor dreptului comun: ca mostenitori, ati acceptat si activul si pasivul, adica si datoriile.

Oricum, nu va cere nimeni sa platiti intreaga suma. Puteti sa platiti cand si cat aveti. Daca se stabileste pensia de urmas, din ea se va retine o treime, conform art. 409 Cod procedura civila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Debit rezultat in urma recalcularii pensiei Elidor Elidor Tatal meu in varsta de 86,5 ani , veteran de razboi , foarte bolnav, fara capacitate locomotorie, a primit de la Casa pensiilor Sect.2 o noua decizie cum ca in ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Deliasv23 Deliasv23 Buna ziua, in temeiul art.89,187 din Legea nr 19/2000 mi s-a stabilit un debit destul de mare deoarece am incasat pensia de urmas desi eram incadrata in campul ... (vezi toată discuția)
Art. 181 din legea 263/2010 Mihaelaioli Mihaelaioli As vrea sa stiu ce stipuleaza art. 181, si anume cum se face recuperarea drepturilor necuvenite incasate de la asigurarile sociale( pensie). Multumesc (vezi toată discuția)