avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Art. 181 din legea 263/2010
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Art. 181 din legea 263/2010

As vrea sa stiu ce stipuleaza art. 181, si anume cum se face recuperarea drepturilor necuvenite incasate de la asigurarile sociale( pensie).
Multumesc
Cel mai recent răspuns: KaPall , utilizator 15:38, 1 Februarie 2021
Inteleg ca este vorba de recuperarea sumelor necuvenite incasate ca pensie.
Se aplica prevederile din
-art.179 (1) Sumele încasate necuvenit cu titlu de prestaţii de asigurări sociale se recuperează de la beneficiari în termenul general de prescripţie de 3 ani.
(2) În cazul prestaţiilor de asigurări sociale, altele decât pensiile, recuperarea sumelor prevăzute la alin. (1) se efectuează de către angajator sau, după caz, de instituţia care efectuează plata drepturilor de asigurări sociale.
(3) CNPP, prin casele teritoriale de pensii, precum şi casele de pensii sectoriale recuperează sumele plătite necuvenit de la plătitorii prevăzuţi la alin. (2).
(4) Sumele plătite necuvenit prin intermediul caselor teritoriale de pensii şi al caselor de pensii sectoriale se recuperează de la beneficiari în baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu.
(5) Debitele reprezentând contribuţii de asigurări sociale sau prestaţii de asigurări sociale mai mici de 10 lei nu se urmăresc.
(6) Sumele rămase nerecuperate de pe urma beneficiarilor decedaţi nu se mai urmăresc.
(7) Sumele cu titlu de contribuţii de asigurări sociale, rămase nerecuperate de pe urma asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. IV, decedaţi, nu se mai urmăresc.
CJP emite decizie pentru sumele incasate ca fiind necuvenite - al.(4), in termen de pana la 3 ani - al.(1). Daca sunt debite de pe urma unor decedati, nu se mai urmaresc - al.(6)
Sumele necuvenite se retin lunar, din pensie, incepand cu luna emiterii deciziei, in cuantum de o treime din pensia cuvenita, legal, pana la recuperarea datoriei totale catre CJP.
Intrebare : avand in vedere ca eroarea apartine in totalitate Casei de Pensii, aceasta poate stabili unilateral cuantumul lunar al popririi !!?? Legea zice o treime maxim. Eu imi platesc azilul cu 85% din pensie
Pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum și alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia pot fi urmărite până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Da"pana" la o treime. Dar casa de pensii dupa ce ca tot ea a gresit, iti ia maxim, ca asa vrea muschii ei. De unde stie casa de pensii ca eu ma pot dispensa de o treime din pensie ??!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021
KaPall, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exista text de lege , in aceasta privinta.

Alte discuții în legătură

Drepul munci Diana Neculae Diana Neculae In ce lege sau ordin ce interzice caselor de pensii sa faca retinerii din pensi fara o hotarire judecatoreasca sau hotarare data pe proprie raspundere data la ... (vezi toată discuția)
Debit rezultat in urma recalcularii pensiei Elidor Elidor Tatal meu in varsta de 86,5 ani , veteran de razboi , foarte bolnav, fara capacitate locomotorie, a primit de la Casa pensiilor Sect.2 o noua decizie cum ca in ... (vezi toată discuția)
Deciziile caselor teritoriale de pensii - titluri executorii? Antoanela Geaman Antoanela Geaman Stie cineva daca Deciziile Caselor teritoriale de pensii constitue titlu executoriu.Daca ,da, am rugamintea sa mi se indice temeiul de drept . Multumesc (vezi toată discuția)