avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prima de stabilitate in sanatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prima de stabilitate in sanatate

Mentionez ca lucrez in Spitalul municipal Tecuci si as vrea sa stiu in ce masura acordarea primei de stabilitate si apoi retinerea ei este o masura legala.
In cadrul spitalului nostru,s-a acordat prima de stabilitate in data de 15 noiembrie,la 3 zile dupa abrogarea vechii legi .Prima trebuia acordata pana la 15 octombrie,insa putea fi data si din 15 octombrie pana la intrarea in vigoare a legii 330/2009.
În martie, Curtea de Conturi a efectuat un control la spital si a decis ca banii primiti ca prima de stabilitate trebuie returnati.Spitalul, pentru a putea recupera acesti bani,ne acorda al13-lea salariu din care retine prima de stabilitate,iar ulterior si dobanda la aceasta.

Intrebarea este in ce masura decizia restituirii primei de stabilitate si a dobanzii aferente sunt legale,tinand cont ca nu angajatii sunt vinovati pentru acordarea sa cu intarziere? Sindicatul doreste introducerea unei actiuni in instanta in scopul recuperarii acestor bani. Care este temeiul legal in care poate sa faca asta?
Este vorba despre acordarea primei de stabilitate in 2 transe,asa cum rezulta din lege:prima transa care se acorda pana la sfarsitul semestrului I ,adica pana pe 30 iunie si a doua transa pana la sfarsitul semestrului II,respectiv 31 decembrie.
Legea care dadea dreptul la prima de stabilitate a fost abrogata de legea aparuta in M.O in 9 noiembrie si intrata in vigoare pe 12 noiembrie, respectiv legea 330/2009 -legea unica a salarizarii ( art.48 ,5). Art. 21 şi 412 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2004 privind salarizarea şi alte drepturi ale personaluluicontractual din unităţile sanitare publice din sectorul sanitar,publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.138 din2 decembrie 2004, aprobată cu modificări şi completări prinLegea nr. 125/2005, cu modificările şi completările ulterioare).

Ultima modificare: Marți, 18 Mai 2010
roddi, utilizator

Alte discuții în legătură

Prima de stabilitate petra727 petra727 care este baza legala pentru acordarea cuantumului lunar al primei de stabilitate in sistemul sanitar? (vezi toată discuția)
Ajutor ! spor vechime personal contractual monicalirca monicalirca Consultand legislatia in vigoare cu privire la drepturile salariale am ajuns sa ma lovesc de o mare problema. Astfel ma aflu in imposibilitatea de a motiva o ... (vezi toată discuția)
spor pt.control financiar preventiv sorin dan sorin dan Buna ziua, va rog daca ma poate ajuta cineva sa inteleg si eu cum aplic de la 1 ianuarie 2010 spor pentru complexitatea muncii( spor pt. control financiar ... (vezi toată discuția)