avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Existã vreun artificiu pentru evitarea procesului de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Existã vreun artificiu pentru evitarea procesului de partaj

Există sentință definitivă de divorț. Copilul mi-a fost încredințat mie. Eu și copilul stăm în chirie, fosta soție în apartament. În timpul divorțului am făcut cerere de ordonanță pentru reintegrare în spațiu care a fost respinsă, pentru că nu au fost probe suficiente. Sigur, partajul este o soluție, dar acesta presupune mulți bani aruncați pe fereastră. Se poate face ceva pentru a scoate pe nemernică de acolo (a și schimbat yala pentru ca tacâmul să fie complet, iar poliția nu intervine în astfel de cazuri), fără să-mi dau toate rezervele financiare pe taxa de timbru? Partaj de bunuri, ceva de genul ăsta, pentru a fi un proces pe rol pentru o nouă ordonanță?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 13:58, 19 Mai 2010
daca v-ati intelege cu fosta sotie, ati putea evita cheltuielile mari.
cum nu va intelegeti, nu aveti alta sansa decat sa deschideti partajul sau sa asteptati sa il deschida ea (ceea ce e destul de putin probabil, nu?!).
in privinta taxei de timbru, exista posibilitatea sa obtineti reducerea ei semnificativa.
pt. motive noi (cum ar fi schimbarea yalei), puteti reformula cererea de ordonanta presedintiala.
Ultima modificare: Marți, 18 Mai 2010
FLORIN RADU, Avocat
Puteti face partaj fara sa mai platiti taxa de timbru facand o cerere de scutire de la plata taxei de timbru in temeiul o.u.g. nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar. Va trebuie adeverinte de venit, dovezi privind cheltuielile curente, declaratie pe proprie raspundere ca nu ati mai beneficiat in ltimele 6 luni de vreo forma de ajutor public judiciar, dovaza de la finante ca nu mai aveti alte venituri.
actiunea de partaj este solutia, dar puteti formula o cerere de scutire de taxa de timbru, judecatorul va aprecia daca indepliniti condiţiile.
alta ordonanta nu se justifica, avand in vedere ca vi s-a respins cea privind reintegrarea in locuinta, numai daca intervin imprejurari noi, care nu au fost avute in vedere la vechea ordonanta.
O noua cerere de ordonanta pentru reintegrare nu va fi admisa nici pentru ca una similara a fost respinsa de curand, nici pentru ca nu mai aveti calitatea de sot iar motivele care au fost avute in vedere la respingerea primei ordonante au fost concludente.
Singura solutie este partajul B.C. Fosta sotie nu are interes sa introduca cererea de partaj pentru ca foloseste bunul, fiind pe o pozitie avantajoasa fata de dv.
Daca nu aveti suficiente venituri si va incadrati in prevederile O.U.G. nr. 51/2008 puteti beneficia de ajutorul public judiciar constand in scutirea de la plata taxelor de timbru sau in reducerea cuantumului acestora. ;)
luckystar a scris:

daca v-ati intelege cu fosta sotie, ati putea evita cheltuielile mari.
cum nu va intelegeti, nu aveti alta sansa decat sa deschideti partajul sau sa asteptati sa il deschida ea (ceea ce e destul de putin probabil, nu?!).
in privinta taxei de timbru, exista posibilitatea sa obtineti reducerea ei semnificativa.
pt. motive noi (cum ar fi schimbarea yalei), puteti reformula cererea de ordonanta presedintiala.



Eu sunt de acord cu acest punct de vedere.
Dupa parerea mea nu este obligatoriu sa aveti partajul deschis pentru o noua cerere pe ordonanta insa nu cred ca este indicat sa mergeti fara avocat angajat.
Nu sunteti obligat de lege sa deschideti partajul daca nu vreti.
Trebuie analizata vechea ordonanta unde ati pierdut si inteles de ce ati pierdut.
Problema este insa dubla.Cred ca ar trebui ceruta si evacuarea ei.Totul trebuie analizat in concret si cautate argumente...
Desi...nimic nu ar impiedica sa locuiti impreuna si dupa pronuntarea divortului...

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Evacuare in urma divortului ToaderDaniela ToaderDaniela Sunt proprietara unui apartament dobandit inaiantea casatoriei.In urma divortului cu hotatare definitiva si a partajului si a evacuarii in curs,nu gasesc o ... (vezi toată discuția)
Partaj gagione gagione am divortat si am deschis actiune de evacuare pe ordonanta presedentiala impotriva fostei sotii care locuieste in continuare in apartamentul care este ipotecat ... (vezi toată discuția)
Evacuarea sotului in timpul divortului cristina1980 cristina1980 Buna ziua, cateva lamuriri as avea nevoie daca se poate. Sora mea, este casatorita de 12 ani si acum din cauza neintelegerilor a hotarat sa divorteze. La ... (vezi toată discuția)