avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cine plateste datoriile apartamentului adjudecat la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cine plateste datoriile apartamentului adjudecat la licitatie?

Am achizitionat un apartament prin intermediul executorului judecatoresc.
Apartamentul a apartinut unei persoane care nu a mai putut si nici nu a mai vrut sa-si plateasca anumite datorii.
Dupa ce am devenit proprietara apartamentului am fost instiintata de asociatia de locatari ca fostul proprietar avea o datorie la intretinere de 25 de milioane vechi.
Asociatia de locatari spune ca nu a stiut nimic despre vanzarea la licitatie si doreste sa-si recupereze acei bani de la mine.
Fostul proprietar a disparut pur si simplu si nu are alte bunuri care sa poata fi executate.
Intrebarea mea este cine plateste datoriile si care ar fi legea aplicabila in acest caz?
teoretic, executorul judecatoresc vinde bunurile libere de orice sarcini. va sfatuiesc sa va adresati executorului pentru a lamuri problema. pretul vinzarii ar trebui sa acopere si cheltuielile de intrtinere ale debitorului.
Daca restanta provine de la vechiul proprietar,asociatia de proprietari ,in temeiul art 51 din L nr 230/2007,
are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu pentru sumele datorate cu titlu de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari,dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute
Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei,la cererea presedintelui asociatiei de proprietari,pe baza extraselor de pe utltima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorat cu titlu de restanta


Daca asociatia prin reprezentant legal nu a inteles sa isi manifeste interesul in directia recuperarii restantei,este direct raspunzatoare
Noul proprietar ,avand in vedere ca a achizitionat apartamentul conform caietului de sarcini,fara restante,nu poate obligat la achitarea acestora
Ultima modificare: Marți, 25 Mai 2010
ynocentta, utilizator
Problema dvs apare destul de des in cazul apartamentelor vandute la licitatie publica.
Ideea este ca acest debit de 2500 lei apartine fostului proprietar, iar pe cale de consecinta dvs nu sunteti obligata sa acoperiti suma datorata asociatiei de proprietari.
De altfel, nici nu va sfatuiesc sa acceptati sa efectuati plata acestei sume.
Este neadevarata sustinerea asociatiei de proprietari care sustin ca nu au avut cunostinta de executarea silita deoarece executorul judecatoresc are obligatia de afisare a publicatiei de vanzare si la locul situarii imobilului, ceea ce cu siguranta ca s-a intamplat.
De asemenea, banuiesc ca au fost mai multe publicatii de vanzare.
Consider ca este in intregime culpa asociatiei de proprietari care nu s-a implicat in recuperarea sumelor datorate de fostul proprietar.
Av. Mihai Vaduva
chestia cu afisarea de catre executor la locul situarii imobilului este pur teoretica... si o spun din experienta. sunt administrator la o asociatie care are un apartament scos la vanzare, dar nimeni nu a spus nimic! am aflat pur si simplu de pe la vecini.
iar daca executorul nu si-a facut datoria, sa plateasca!!!#-o
Iata ce prevede legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:

Art. 20. - (1) Proprietarii care isi instraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta sunt obligati ca la intocmirea formelor de instrainare sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de instrainare fara o adeverinta din partea asociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. Actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept.
(3) In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator.


Deci, cumparatoarea este tinuta sa achite aceasta datorie, daca pe calea instrainarii nimeni nu a suflat o vorba despre datoria vechiului proprietar catre asociatie. Sau se poate indrepta impotriva executorului sau notarului care a intocmit actul de vanzare-cumparare fara a solicita adeverinta din partea asociatiei de proprietari- obligatorie.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Mai 2010
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Cine plateste datoriile la intretinere? LastKid LastKid Buna ziua, Am cumparat un apartament de la banca, executat silit, am intrat de curand in posesia acestuia, dar am descoperit ca are datorii de aprox. 9000 ... (vezi toată discuția)
Restante, executare daniela_c1969 daniela_c1969 Buna ziua Sunt presedinte la asociatia de proprietari si ma confrunt cu o problema. Am avut un vecin care a plecat din tara, a acumulat circa 14500 lei ... (vezi toată discuția)
Apartament adjudecat cu datorii ADYssa ADYssa Buna ziua, Va rog frumos, daca se poate, sa imi spuneti o parere despre urmatorul caz: am cumparat un apartament scos la licitatie (in publicatia de vanzare ... (vezi toată discuția)