avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CADASTRU SI INTABULARE CU PROBLEMA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CADASTRU SI INTABULARE CU PROBLEMA

Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea problema: bunicul detine o casa prin certificat de mostenitor (casa a fost a parintilor lui: mama buna si tatal vitreg). Mentionez ca bunicul nu a fost ifiat de catre tatal vitreg. Dupa decesul mamei bunicului s-a facut succesiunea si tatal bunicului a dat o declaratie prin care renunta la dreptul lui asupra casei, dupa moarte, declaratie mentionata in certificatul de mostenitor. Problema este ca bunicul a vrut sa-mi treaca casa pe numele meu (prin contract de vanzare-cumparare), dar din cauza acestei declaratii care nu se gaseste nu se poate face cadastrul si intabularea.
Bunicul sustine ca el nu a avut un exemplar al declaratiei, a gasit notarul care a intocmit certificatul de mostenitor, care nu a putut sa-l ajute si l-a trimis la arhivele notariale de stat unde tot nu a gasit declaratia aceea.

Ce putem face? Cui ne putem adresa pentru a gasi acea declaratie sau macar pentru o dovada ca acea declaratie exista?

Mai este alta posibilitate de trecere a casei pe numele meu care sa nu fie prin vanzare-cumparare si care sa nu necesite cadastru si intabulare?


Va multumesc mult si sper sa fi inteles doleanta mea.
Cel mai recent răspuns: hellenburgous , utilizator 00:16, 8 Iunie 2007
S-o luam de la capat ca nu prea inteleg....

1. tatal vitreg a supravietuit sotiei lui (mama bunicului)?
2. in certificatul de mostenitor dupa mama bunicului ce scrie? care este masa succesorala? s-a stabilit ca in masa succesorala intra 1/2 din casa situata in ....sau toata casa?
3. la rubrica Mostenitorii sunt... din CM cine apare? Numai bunicul? sau si tatal vitreg (sotul supravietuitor)? Ce cote apar acolo?
1. Da, tatal vitreg a murit dupa mama naturala (in momentul constituirii cerificatului de mostenitor tatal vitreg era in viata)
2. La masa succesorala sunt declarate niste bunuri mobile precum si bunuri imobile (respectiv casa despre care vorbesc acum - apartamentul situat la demisolul imobilului din Bucuresti, adresa.... dobandit in baza contractului de vanzare cumparare nr...., transcris la nr. ... de Notariatul fostului sector 3 Bucuresti.
Mentionez ca in contractul de vanzare cumparare la cumparator sunt specificati ambii parinti ca si cumparatori.
3. La mostenitori scrie ca bunicul, domiciliat in .... (alta adresa decat cea a casei de care vorbesc) caruia in calitate de fiu, conf. art. 669 C.civ. ii revine intreaga masa succesorala.

Si mai jos scrie: Sunt straini de succesiune prin renuntare conf. art. 700 cod civil:
1. Tatal vitreg, sot... decl. inreg. nr.....( aceasta declaratie nu se gaseste).

Va multumesc pentru ajutor
Ati cautat la camera notarilor? De regula aceste declaratii sunt cautate si gasite de notari...
Ciudat....

Cine va pus sa cautati acea declaratie?
Eu cred ca ea nici nu trebuie cautata. Dovada ca ea a existat este facuta prin insasi mentiunea cuprinsa in certificatul de mostenitor. Si din cate stiu eu, certificatele de mostenitor nu circula cu declaratile de renuntare anexate... Tocmai pentru ca trebuie sa ne incredem in constatarile personale ale agentului instrumentator al certificatului de mostenitor (notarul public). Consemnarile declaratiilor prin care s-a renuntat la succesiune, efectuate in certificatul de mostenitor de catre notarul public, fac dovada deplina.
Daca un notar va trimis sa cautati acea declaratie, cred ca ar cam trebui trimis el sa mai citeasca cate ceva...
Da, ai dreptate, da' e cam problema ca nu gaseste declaratia nici la notarul care a facut certif most. Teoretic nu-i trebuie acum, da' intr-un eventual litigiu cu nemultumiti? Daca sansele sunt mici sa apara vreunul, atunci poate merge asa... Da' nu miropase a bine sa n-o gaseasca... Notarul care a dezbatut most si a elib certif most bunicului trebuia sa o aiba la dosar... :-/

Alte discuții în legătură

Cumpararea unui imobil dobandit prin mostenire. lore60 lore60 Buna seara! Niste sfaturi ,daca se poate. Fratele meu a cumparat o casa + ceva teren de la o persoana care a dobandit-o prin mostenire de la parinti(tatal ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren gigelas gigelas Buna ziua, Bunicul meu,inainte de deces,a facut testament pentru terenul ce l-a avut,mamei mele si unei surori a mea. Este vorba de un teren in indiviziune si ... (vezi toată discuția)
Cadastru si intabulare fara titlu de proprietate? andressa01 andressa01 Situatie concreta: in Mai 1948 strabunicii au cumparat un teren pe care au ridicat o casa de paianta; actul care dovedeste achizitia este o chitanta de vanzare ... (vezi toată discuția)