avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Cedare marca catre o firma
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Cedare marca catre o firma

Sunt titularul unei marci si doresc sa o cedez catre o firma. Cum se poate face legal si in ce mod voi fi impozitat?
Va multumesc anticipat.
Damian
Cel mai recent răspuns: damianhv , utilizator 12:41, 28 Mai 2010
trebuie sa mentionat cum va fi cesiune... exclusiva sau nu
Cedarea unei marci catre o firma se poate face fie prin licenta (echivalentul unui drept de folosire / contract de inchiriere) exclusiva sau nu, fie prin cesiune (echivalentul unui contract de vanzare - cumparare).
Succes!
din datele spetei presupun ca dvs doriti ca "cedarea" marcii sa fie cu titlu oneros (vanzare-cumparare), pentru ca daca este cu titlu gratuit (donatie) contractul trebuie sa se faca in fata notarului.

in alta ordine de idei trebuie sa stim exact cine este titularul marcii -dvs ca persoana fizica sau aveti o firma in numele careia ati inregistrat marca.

in cazul in care sunteti persoana fizica si faceti vanzare-cumparare pe marca, puteti sa declarati venitul la circa financiara prin completarea unei declaratii suplimentare de venit (din pacate nu-i stiu nr si nici nu stiu valoarea impozitului; va sfatuiesc sa consultati un contabil).

daca doriti sa transferati dreptul de folosire al marcii firmei respective (dvs ramanand in continuare proprietar), asa cum au precizat <rr ardelean... >puteti sa incheiati un contract de licenta exclusiva sau neexclusiva. In acest caz ar trebui sa prevedeti si termenul licentei, in caz contrar se vor aplica regulile de la contractul de locatiune care prevad ca in lipsa termenului, contractul se poate denunta unilateral de catre oricare dintre parti cu o notificare prealabila. Contractul de licenta trebuie sa fie in forma scrisa si cu data certa.

reveniti cu mai multe detalii privind situatia de fapt, ca sa va pot da un advice pertinent.
cesiunea reprezinta o vanzare a marcii si ea nu este nici exclusiva si nici neexclusiva.
cesiunea poate fi numai partiala in cazul marcilor internationale la o anumita tara desemnata.

numai licenta are caracter exclusiv sau neexclusiv.
Revin cu precizari. Marca este detinuta de mine ca si persoana fizica iar eu doresc sa o "inchiriez" firmei in schimbul unei sume lunare. In situatia data nu sunt probleme legate de denuntare de catre o parte sau neplata. Problema de care ma lovesc este tipul de contract care trebuie facut si cum se raporteaza ca si venit la finante si sub ce reglementare de impozitare va intra.
Multumesc inca o data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract cesiune marca Ramona24 Ramona24 Buna seara, Marca inregistrata la OSIM pentru un spectacol, poate fi cesionata unui tert sau mai multor terti printr-un contract?-scopul fiind ... (vezi toată discuția)
Licenta exclusiva??? aiud98 aiud98 prin ce se deosebeste licenta exclusiva de cea ne-exclusiva? (vezi toată discuția)
Contract de comodat torex2 torex2 Daca am inregistrat o marca la osim ca persoana fizica si vreau sa o pun la dispozitia srl-ului in care sunt asociat unic, pot face acest lucru printr-un ctr ... (vezi toată discuția)