avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune sau cesionare ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune sau cesionare ?

Buna ziua . Acum 35 de ani , bunica mea a ingradit un tapsan de 200 mp in fata casei . Acum 10 ani , mama mea a mostenit casa si un teren aferent . Mama mea poate incepe actiunea pentru uzucapiune pentru cei 200 mp ocupati acum 35 ani ? Pana acum nimeni nu a intrebat nimic de terenul ocupat . Terenul ocupat banuiesc ca e al primariei . Cam ce sanse ar avea sa inte in posesia terenului ?
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 16:42, 26 Mai 2010
da. si mama dumenavoastra, in calitate de mostenitor poate introduce aceasta actiune putandu-se prevala de posesia anterioara realizata de bunica dvs.
Mersi pentru raspuns , nu stiti cam cat ar costa inceperea actiunii ? Sau cam de ce sanse ar fi , ca sa nu ramana si fara bani , si fara teren ?
taxa de timbru se plateste la valoarea terenului. in functie de aceasta o puteti incadra intre limitele prevazute de art. 2 din legea 146/1997 privind taxele de timbru. o gasiti pe internet
Stapanirea, cu buna sau rea credinta, a mamei dumneavoastra poate fi unita cu cea a bunicii , prin intermediul jonctiunii de posesii, terenul putand fi uzucapat, in temeiul art .1847 din Codul, civil , daca acest bun e cuprins in domeniul privat al statulului.
Bunurile proprietate publica sunt inalienabile si imprescriptibile (scurgerea timpului nu conduce la dobandirea dreptului de proprietate, prin aceasta modalitate originara .).Asadar, daca sunt intrunite conditiile privind prescriptia achizitiva ( acea sanctiune impotriva proprietarului nediligent, ramas in pasivitate )puteti sesiza judecatoria in a carei raza teritoriala e situat bunul imobil, amintind si de constructiile edificate de dumneavoastra.


Ce venituri realizeaza mama dumneavoastra?Daca acestea se situeaza sub 500 RON, taxa judiciara de timbru (calculata in raport de 3% din valoarea actuala a bunului ce constituie obiect al actiunii ) poate fi scutita.Totodata, justificand ca nu a existat vreo acordare de ajutor public judiciar, facand dovada unor cheltuieli importante, poate exista o scutire, o reducere , sau o plata esalonata a acestei taxe.

Succes.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Mai 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Mersi de raspuns . Da , este pensioanara , are venituri sub 500 lei . Daca totusi terenul este proprietate publica , nu stiu inca pentru ca inca nu m-am interesat , exista vreun pericol sa ii fie luat fara vreun motiv extrem ? Intreb pentru ca are utilitati care il tranverseaza si costa mult refacerea proiectelor si mutarea lor .

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate cadrianacarmen07@gmail.com cadrianacarmen07@gmail.com Cum pot obține titlu de proprietate pt terenul din jurul casei,pt care tatăl meu care este decedat nu a făcut cerere cf.legilor fondului funciar?Precizez ca ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune pentru persoane decedate ergisela ergisela As avea o intrebare, parintii mei decedati in anul 1987 au stapinit si au figurat in registru agricol cu o suprafata de teren mai mult de 20 de ani. Am ... (vezi toată discuția)
Acte proprietate Dima Mihaela Dima Mihaela Buna seara. Va rog sa-mi spuneti si mie ce se poate face in urmatorul caz : timp de 34 de ani bunicii mei au folosit un teren din care pe 500 mp au avut ... (vezi toată discuția)