avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot sta acasa pana cand implineste fetita mea 3 ani, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot sta acasa pana cand implineste fetita mea 3 ani, fara plata ?

Buna ziua,

am fost in concediu de crestere copil pana la 2 ani, din aprilie m-am intors la serviciu, iar pe fetita mea am dus-o la gradinita. Intre timp ea s-a imbolnavit, am fost cu ea internata o saptamana in spital, iar medicii imi recomanda sa nu o mai duc la gradinita pana cand implineste 3 anisori. Nu am cu cine sa o las, prin urmare va intreb, daca pot sta cu ea acasa pana implineste 3 ani (fara plata, iar angajatorul sa-mi pastreze postul). Stiu ca se poate, insa nu stiu daca pot face asta avand in vedere ca am inceput de o luna si jumatate deja serviciul. Are vreo importanta daca intre timp am lucrat ? Pot beneficia totusi de aceasta prevedere legala ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:28, 31 Mai 2010
Da, se poate sa faceti cerere de cfp pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului. Nu se precizeaza nicaieri ca nu ati avea dreptul daca ati lucrat intre CCC si acest cfp.

P.S. Garantia ca nu poate desfiinta postul nu va poate da nimeni, este legal sa fie desfiintat intre timp, dar speram sa nu se intample acest lucru. Desfiintare inseamna ca acest post sa nu mai existe in firma.
Ultima modificare: Duminică, 30 Mai 2010
Doina Elena, Consultant resurse umane
Iata ce spune CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.62. - (1) In afara concediului legal platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la doi ani, salariata mama poate beneficia de inca un an concediu fara plata.
(2) Pe perioada in care salariata se afla in concediul prevazut la alin. 1, nu i se va putea desface contractul de munca, iar in postul sau nu vor putea fi angajate alte persoane, decat cu contract de munca pe durata determinata.
Va multumesc pentru raspuns. Inca o intrebare: stiu ca mama intoarsa din CCC nu poate fi data afara pe timp de 6 luni de la intoarcere la lucru (perioada de readaptare). Presupun ca aceeasi regula nu se aplica si in cazul in care mama mai sta inca un an in concediu fara plata. Ce parere aveti ?
akinom0440 a scris:

Va multumesc pentru raspuns. Inca o intrebare: stiu ca mama intoarsa din CCC nu poate fi data afara pe timp de 6 luni de la intoarcere la lucru (perioada de readaptare). Presupun ca aceeasi regula nu se aplica si in cazul in care mama mai sta inca un an in concediu fara plata. Ce parere aveti ?


Perioada de 6 luni se aplica in cazul concedierii pentru necorespundere profesionala, in celelate situatii este posibila concedierea .... Aceasta interdictie nu mai este aplicata si dupa perioada de CFP de un an de zile dupa CIC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cic si pierderea locului de munca urcan olimpia urcan olimpia Buna ziua , ma aflu in CIC si tocmai am aflat din surse neoficiale ca postul meu a fost restructurat ( lucrez intr-o banca ) ! Ce drepturi am intorcandu-ma la ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere din cic rodicadumitru rodicadumitru Buna ziua, va rog un sfat la urmatoarea problema: Pe 17 decembrie fetita mea implineste 2 ani. 1.Care este data la care trebuyie sa depun cererea de ... (vezi toată discuția)
Intoarcerea din cic emanuela_ab emanuela_ab buna ziua, dupa cei 2ani din CIC , cand ma intorc la serviciu , angajatorul este obligat sa-mi pastreze postul max 6luni sau nu? care este temeiul legal (vezi toată discuția)