avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... vatamare corporala din culpa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

vatamare corporala din culpa

am avut un accident (o tamponare) in 16 februarie. am fost vinovati. in acel moment nu s-a constatat existenta unor vatamari corporale. dupa o luna jumate persoana pagubita ne spune ca el ar fi fost ranit la ccident si ca are 26 de zile de concediu medical. in a 60-a zi depune o plangere penala impotriva noastra la parchet cum ca ar avea un cerificat medico-legal de 12-14 zile ingrijiri medicale.
el ne-a mai deschis si un proces civil pentru ca nu a fost multumit de suma pe care i-au dat-o asigurarile.
as dori sa va intreb ce se va intampla acum: se incepe urmarirea penala? daca da se va ajunge la judecatorie? daca judecatoria ii da lui dreptate ce masuri se pot lua impotriva mea?

Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 12:36, 8 Mai 2007
Din moment ce a depus plingere penala in termenul legal, dovedind cu certificat medico-legal ca a suferit o vatamare corporala ce a necesitat zile de ingrijiri medicale, se va incepe urmarirea penala impotriva dv. daca numarul de zile de ingrijiri medicale este de cel mult 60 de zile, fapta este incadrata la vatamare corporala si prev. de art. 181 Cod penal, fapta care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Daca numarul de zile de ingrijiri medicale este de peste 60 de zile, fapta este prev. la art. 182 C.pen. - vatamare corporala grava - si se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Dacă fapta a produs vreuna din următoarele consecinţe: pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionării acestora, o infirmitate permanentă fizică ori psihică, sluţirea, avortul, ori punerea în primejdie a vieţii persoanei, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 10 ani.
In cadrul urmaririi penale, partea vatamata poate sa dovedeasca faptul ca numarul de zile de ingrijiri medicale a fost mai mare, datorita urmarilor produse, prin prezentarea de certificate medico-legale. Impacarea partilor, in cazul art. 181, inlatura raspunderea penala a inculpatului.
Dupa finalizarea urmaririi penale, organul de urmarire penala va trimite cauza in instanta pentru a fi judecata, in cazul in care se constata savirsirea faptei de catre inculpat si raspunderea penala a acestuia.
Cel mai bine este sa va angajati un avocat din faza de urmarire penala, care este foarte importanta mai apoi in faza de judecata in ceea ce priveste probatoriul administrat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art.180 vs art.181. ContSters75393 ContSters75393 Buna.Va rog frumos sa imi spuneti si mie care ar fi minimul de ingrijiri medicale ptr a se face diferenta intre art 181 vatamare corporala si care si loviri ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala grava wenuss wenuss tatal meu a fost pindit in strada,batut la cap,coaste rupte,plamani sparti,muschi la picior spart,lovituri la mana etc etc,de catre niste infractori care abia ... (vezi toată discuția)
Zile de spitalizare dang3r dang3r am avut o altercatie cu cineva iam dat cu o sticla in cap si-a scos 22 de zili de la medic .Ce pot pati?de la cate zile ma salta?#-o (vezi toată discuția)