avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj amiabil dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj amiabil dupa divort

Buna ziua,
as dori un sfat in ceea ce priveste partajul amiabil al unui apartament dupa divortul definitiv. Am inteles ca se poate opta fie la o tranzactie notariala (diferita de vanzare-cumparare) , fie pe cale judecatoreasca. As dori sa stiu in care caz costurile sunt mai mici tinand cont de faptul ca fostul sot nu are pretentii "oficiale", deci va renunta la jumatatea sa de apartament in favoarea mea fara a-mi cere oficial suma stabilita de comun acord ( avand incredere in mine, va astepta sa fac eu un credit ipotecar pe acest apartament ).
multumesc

Cel mai recent răspuns: iris65 , utilizator 17:28, 7 Iunie 2010
buna ziua
tranzactia in instanta este in avantajul dvs
luati legatura cu un av pentur redactare .
Veti putea opta dvs la caile de urmat:
- intrebati la notar care este tariful pentru intocmirea unei tranzactii privind partajarea voita (cu autentificarea actului),
- prin actiunea de judecata, pentru partaj, va trebui sa indicati valoarea imobilului ( valoare cu care, ambii trebuie sa fiti de acord). In functie de aceasta valoare , veti plati taxa judiciara de timbru. V i se va spune la rgistratura care este valoare timbrajului. La primul termen de judecata veti depune tranzactia incheiata de dvs. dupa intelegerea facuta, iar tranzactia va fi trecuta in dispozitivul sentintei. Se judeca cauza, dupa un termen, cel mult doua.
Aceasta cale este mai ieftina cred eu.
Ultima modificare: Luni, 7 Iunie 2010
ContSters122901, utilizator
multumesc pentru promptitudine.
Si in acest caz din ce se compun costurile?
Daca alegeti varianta partajului judiciar va trebui sa achitati taxe de timbru in cuantum de 3% din valoarea masei partajabile. Exista si varianta scutirii de taxe in masura in care nu realizati venituri lunare mai mari de 500 ron.
Daca realizati venituri lunare mai mari de 800 ron atunci, probabil, varianta mai avantajoasa ar fi partajarea bunurilor prin intermediul notarului public.
Sunt posibile ambele cai (notarial sau prin tranzactie in instanta). Nici notarial nu va va costa foarte mult, deoarece este vorba de un partaj voluntar in care sotul dvs. cedeaza partea sa de bun cu obligatia dvs. de a plati o anumita suma de bani, ulterior contactarii unui credit ipotecar. Daca luati in calcul taxa de timbru la valoarea imobilului pentru partajarea voluntara in instanta (de 3% din valoarea imobilului) la care adaugati si onorariul avocatului angajat, veti ajunge la sume sensibil egale pentru ambele modalitati. Nu inteleg ce va impiedica sa intrebati concret un avocat pe care il puteti angaja, din localitatea dvs. de domiciliu si un notar public, avind in vedere ca onorariile avocatiale sunt totusi negocaibile intre parti iar nu fixe.

Alte discuții în legătură

Partaj de comun acord sabina492005 sabina492005 Buna ziua. Ma numesc Suciu Elisabeta si as dori sa va intreb ce taxe trebuie sa pltesc eu in cazul in care fostul meu sot imi da 50% din valoarea ... (vezi toată discuția)
Pasii de parcurs pt. un partaj de comun acord si costul acestuia mihaela1276 mihaela1276 Buna ziua, Eu si fostul sot am achizitionat in timpul casatoriei doua apartamente prin credit ipotecar. Unul a fost deja achitat integral. M-am inteles cu ... (vezi toată discuția)
Partajul voluntar dupa divort Borza Borza Buna Care ar fi costurile pentru un partaj facut in instanta. Este vorba despre(imobile) un apartament. Multumesc (vezi toată discuția)