avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... declaratie calomnioasa,sperjur
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

declaratie calomnioasa,sperjur

Buna ziua,
In anul 2003,luna mai, am fost cercetat in urma unei plangeri a unei minore de 13 ani pt. infractiunea de viol calificat si relatii sexuale cu o minora.In luna noiembrie s-a dat n.u.p. prin rezolutia in care exista rezultatul perchezitiei domiciliare,expertiza ginecologica si psihiatrica a reclamantei dar si confruntarea mea cu reclamanta....toate aratand ca sunt nevinovat.In reclamatie ea a mai acuzat si o alta persoana ,.......,pt care la fel s-a dat n.u.p.
In anul 2007 a fost arestat acest ...... pt infractiunea de trafic de persoane si minori dosar in care a fost citata ca si parte vatamata pe minora reclamanta din dosarul din 2003 automat introducandu-ma si pe mine ca inculpat.
Acum,cand procesul a ajuns la Inalta Curte de Justitie as vrea sa dau in judecata pe acea minora care declara vrute si nevrute impotriva mea pt sperjur,declaratie calomnioasa.Declaratiile minorei incepand din 2003 si pana azi,date la politie,parchet,tribunal difera fiind evident ca minte.Intrebarea mea este daca procesul pe care vreau sa-l deschid impotriva minorei care azi are 20 de ani ajuta sau blocheaza procesul de la Inalta Curte?
Ultima modificare: Joi, 24 Iunie 2010
Alin Popescu, administrator
Cel mai recent răspuns: xuser , utilizator 21:17, 30 Octombrie 2010
Fapta minorei din 2003 de a va face plangere penala sau de a va denunta in mod mincinos, cu privire la savarsirea unei infractiuni (in speta infractiunea de viol) reprezinta elementele constitutive ale infractiunii de denunt calomnios, fapta prevazuta si sanctionata de catre art.259 C.pen. cu limite de pedeapsa cuprinse intre 6 luni si 3 ani.
Din pacate, pentru d-voastra, la vremea respectiva minora beneficia de prevederile art.50 C.pen. (Minoritatea faptuitorului) raportat la art.99 C.pen. (Limitele raspunderii penale) conform carora nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, savarsita de un minor care la data comiterii acesteia nu indeplinea conditiile legale pentru a raspunde penal. Minorul care nu a implinit varsta de 14 ani nu raspunde penal (prezumtie absoluta-juris et de jure). Oricum si daca nu se gasea in aceasta situatie juridica, erau incidente dispozitiile prevazute de prescriptia raspunderii penale (art.121 si art.122 C.pen), cauza care inlatura raspunderea penala: "Termenele de prescriptie a raspunderii penale pentru persoana fizica sunt:[...] d) 5 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste 5 ani."
Referitor la cele declarate de dansa in dosarul din 2007, nu mai ii sunt evident incidente dispozitiile legale de care a beneficiat in 2003, cu alte cuvinte are capacitatea sa raspunda penal si nici nu este tardiv sa faceti o plangere impotriva ei. In schimb, chiar daca este citata ca parte vatamata in dosar, nu ea a facut plangerea impotriva lui Gologan si d-voastra ci organele de cercetare penala s-au sesizat din oficiu (principiul oficialitatii procesului penal), ceea ce o face sa nu se mai incadreze la infractiunea de denunt calomnios ci la infractiunea de marturie mincinoasa, fapta prevazuta si sanctionata de art.260 C.pen. cu limite de pedeapsa cuprinse intre 1 si 5 ani.
Va recomand insistent sa ii faceti plangere pentru marturie mincinoasa si nu doar d-voastra ci si ceilalti coinculpati din dosar in privinta carora a mintit. Acest lucru nu va ajuta in dosarul pentru trafic de persoane decat daca obtineti o condamnare pentru marturie mincinoasa cu care ulterior sa dovediti lipsa de credibilitate a acesteia. Chiar daca poate nu o sa obtineti o condamnare in privinta ei, prin aceasta plangere e foarte posibil sa o mai temperati din aceasta vendeta pe care a intreprins-o si sa se gandeasca de doua ori inainte sa mai decalare mincinos impotriva d-voastra. De-asemnea veti demonstra instantei ca nu sunteti de-acord cu cele declarate de ea si ca le considerati mincinoase si ca aveti de gand sa faceti ceva in acest sens. Deschiderea unui proces ulterior pentru aceasta infractiune impotriva martorului mincinos nu va suspenda judecarea cauzei la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Asemenea "martori de serviciu" ai politiei si parchetului trebuie descurajati si tinuti prin salile de judecata si ca invinuiti/inculpati pentru ca sunt un real pericol pentru realizarea actului de justitie.
Succes!
Buna ziua,
Plangerea pt marturie mincinoasa este bine sa o adresez PARHETULUI sau la Judecatorul de servici?
multumesc anticipat
Plangerea penala o adresati parchetului sau politiei, in niciun caz instantei, nu mai exista aceasta posibilitate.
Situatia este destul de confuza.
Daca e vorba de trafic de persoane nu veti ajuta cu nimic persoana acuzata cu plangerea dvs.
Pentru punerea sub acuzare a persoanei denuntatoare este nevoie de mai mult decat credeti.
Ar trebui sa va studieze un avocat dosarul.O plangere puteti depune dar nu cred ca veti rezolva nimic fara sa analizeze un avocat orasul dvs. dosarul.

avocat Claudiu Lascoschi
Am sa incerc sa va detaliez un pic:in 2003,mai,am fost reclamat de minora .... la Politia mun. Iasi.Incadrarea dosarului a fost ''viol'' si ''relatii cu o minora''.A declarat ca am rapit-o folosind arma de foc,ca am sechestrat-o 2 saptamani intr-un apart. aflat la parter,ca a avut in 2 saptamani 5 rapoarte sexuale complete,ea fiind virgina inainte,ca detin in casa pistol si grenadă.
A declarat ca a incercat sa fuga pe balcon dar nu exista balcon nici in ziua de azi!Deci a mintit!
Am intrebat-o la confruntare ce tatuaje am pe corp...si a descris un tatuaj yng-yang in zona abdomenului inferior.Eu nu am avut niciodata tatuaje,nu am nici azi macar un punct.Deci a mintit!
Dupa expertiza ginecologica a recunoscut ca avusese relatii sexuale cu cel putin un an inainte.deci a mintit!
Dupa expertiza pshiatrica rezultatul a fost ''labila psihic'' dar fara ''semne de trauma sau stres posttraumatic'' ceea ce e imposibil la o persoana sechestrata,amenintata,violata la varsta de doar 13 ani.
Perchezitia facută cu martor si proces verbal la domiciliul meu a aratat ca nu am nimic ilegal daramite arme.Deci a mintit!
S-A DAT N.U.P. IAR REZOLUTIA O AM ACASA.
A fost chemata la parchet si a dat diferite declaratii care difera toate una fata de alta si difera si de declaratia dat in procesul inceput in 2007 pt trafic de minori unde in declaratie a scos sechestrarea,violul cu deflorare,dar a bagat ca am cumparat-o si ca am vrut s-o vand in Italia unde eu nu am fost vreodata.
Eu nu am avut vreo intersectare decat in 2003 cand fugit-a de acasa fiind am dus-o la unchiul ei care imi este prieten si care mi-a fost martor la politie,parchet si tribunal.Martor mi-a fost si mama care i-a dat 2 ron pt maxi-taxi si a sfatuit-o sa se duca acasa.
Pot chema in instanta ca martori politistii care au anchetat cazul in 2003?
Pot demonstra marturia mincinoasa?

In procesul pe fond dar si la curtea de apel iasi am cerut sa se scoata dosarul sau rezolutia din 2003 si am fost refuzat sau mi s-a spus ca nu exista iar cand am scos eu de la parchet rezolutia am fost intrebat la apelul de la Iasi ca ''de unde am asta'' si nu a fost bagata in seama.Am primit 5 ani cu executare pt trafic cu minori
fara sa fac nimic.Nu am nici macar o amenda in toata viata mea dar este crezuta acea minora desi doar un simplu colaj al declaratiilor ei demonstreaza ca minte!
Acum ce sanse am la Inalta Curte de Justitie daca nu sunt nici macar ascultat?
Ultima modificare: Vineri, 25 Iunie 2010
hristo, utilizator

Alte discuții în legătură

Marturie mincinoasa caradis caradis Buna ziua. Am pierdut un proces de renta viagera la care unul dintre martori a mintit spunand ca se cunostea cu sotul femeii deoarece au lucrat impreuna. Si ca ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa peraspera peraspera Marturie mincinoasa din cate am citit pe aici, se refera numai la o actiune a MARTORULUI. Dar, daca cineva iti face o actiune(civila) si scrie lucruri ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa ionmircea ionmircea Am pierdut un recurs si doresc sa formulez plangere impotriva unui martor pentru marturie mincinoasa. Mi se va lua si mie declaratie sau este suficient daca ... (vezi toată discuția)