avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Mama romanca, bebe german...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Mama romanca, bebe german...

Inca nu sunt casatorita cu partenerul meu (german). Urmeaza insa sa nasc in curand. Am contract de munca in Romania, sunt plecata pentru perfectionare /studii aprobate de angajator si platesc in continuare cotizatie la casa de pensii din RO. Nu am asigurare de nici un fel in Germania unde ma aflu temporar, voi plati nasterea din buzunar (imi inchipui ca pentru nastere nu functioneaza cardul de asigurat european)?

De la 1 oct. as putea intra (teoretic) in concediu de maternitate in Ro si apoi as vrea concediu pentru cresterea copilului. Nu ma intereseaza atat banii, cat concediul de la angajator.

Copilul se va naste in Germania si va primi cetatenie germana (care o exclude pe cea romana/dubla cetatenie)

1. Care sunt consecintele pentru mine ca mama romanca in Romania cu bebe german? Trebuie sa-l declar ca strain la oficiul de migratie? Daca vin si stau cu bebe in Ro dupa nastere, el nu va fi asigurat, nu?

2. Ce acte trebuie sa fac in RO ca sa fiu "in regula" (certificat de nastere in RO? Transcriere? Trebuie inregistrat bebe undeva?)

3. Pot circula international cu bebe (pasaportul meu/pasaport propriu?) Trebuie aprobare de la tatal copilului ca sa pot circula cu el?

E o situatie complicata si v-as fi foarte recunoscatoare pentru orice sfat, sunt in luna a 7-a si un pic coplesita de toata birocratia...

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: mamistresata , utilizator 14:01, 22 Iunie 2010
1. In ceea ce priveste reglementarile legale din Germania, trebuie sa solicitati informatii la Ambasada.
2. Certificatul de nastere al copilului va fi transcris in Romania la Primaria domiciliului dv.
3. Aveti nevoie de certificatul de nastere al copilului. Daca minorul va fi recunoscut de tata, veti avea nevoie de acordul autentic al tatalui minorului pentru a circula in doua sau mai multe tari cu acesta. ;)
copilul are prin nastere si cetatenia romana.
aveti obligatia sa-l declarati si in Romania.
daca indepliniti conditiile puteti beneficia de concediu pentru cresterea copilului.
buna ziua .
copilul va avea dubla cetatenie . ulterior nasterii puteti transcrie certificatul de nastere al minorului si in romania .
pt. a calatori in tari membre sau nu ale UE aveti nevoie de consimtamantul tatalui minorului .
Multumesc! V-as ruga sa faceti unele precizari:

Consimtamantul trebuie dat chiar daca nu suntem casatoriti?
Cum trebuie sa arate consimtamantul tatalui minorului? Redactat la notar? Redactat in Germania se poate? In ce limba? (nu stie romana) Poate sa fie un consimtamant general de tipul "mama se poate duce cu copilul oriunde" sau trebuie legat de data, ora, zbor?
Ultima modificare: Marți, 22 Iunie 2010
mamistresata, utilizator
mamistresata a scris:

Multumesc! V-as ruga sa faceti unele precizari:

Consimtamantul trebuie dat chiar daca nu suntem casatoriti?



N-are importanta ca sunteti sa nu casatoriti. El va fi tatal copilului in certificat si e nevoie de acordul sau.

mamistresata a scris:

Redactat la notar? Redactat in Germania se poate? In ce limba? (nu stie romana)


In Germania, la notar, in limba germana si apoi faceti o traducere legalizata in limba romana.

mamistresata a scris:

Poate sa fie un consimtamant general de tipul "mama se poate duce cu copilul oriunde" sau trebuie legat de data, ora, zbor?


Trebuie mentionate detalii despre calatoria respectiva. Nu cred ca Politia de Frontiera romana accepta o declaratie buna oricand. Cititi si regulile impuse calatoriei minorilor de la www.PolitiadeFrontiera.ro

Alte discuții în legătură

Acte necesare copiilor nascuti in strainatate pentru a calatorii miha.filip_88 miha.filip_88 as dori sa stiu daca este obligatorie detinerea de certificat romanesc pentru a putea aduce din romania in spania copilul( nascut in spania).certificatul pe ... (vezi toată discuția)
Calatoria in strainatate cu un minor michaitza michaitza Buna tuturor! Sunt Mihaela si sunt casatorita cu un cetatean strain (egiptean). Acum sunt in Romania si sunt insarcinata iar in decembrie voi deveni mamica. ... (vezi toată discuția)