avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... perioada preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

perioada preaviz

Buna ziua! Imi puteti da si mie reglementarea legala prin care perioada de preaviz in cazul concedierii individuale este de 20 de zile calendaristice? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:33, 7 Mai 2010
In caz de concediere individuala sunt 20 zile lucratoare nu calendaristice.
CCMUNN 2007-2010
Art. 74 (2) În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.
(3) În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.

Art 74/ CCMN
(2) În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.
C.C.M.National
Daca nu aveti contract colectiv de munca nu cred ca trebuie sa respectati aceasta perioada.
Ultima modificare: Vineri, 7 Mai 2010
ContSters109653, utilizator
In Contractul colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010, publicat in Monitorul Oficial nr. 5/29.01.2007:

Art. 74. - Alineatele (2) În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.
si
(3) În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.


Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci când încetarea contractului individual de muncă a intervenit ca urmare a unor motive ce nu ţin de persoana salariatului.

Iar in Codul muncii, la art. 73 alin. 1 este stipulat termenul de 15 zile lucratoare. Parerea mea este ca trebuie respectate prev. din CCM la nivel national, chiar daca nu are unul incheiat la nivel de ramura/unitate, intrucat, acesta este legea cadru.
Perioada este obligatorie pentru toti angajatorii.
CCMN produce efecte pentru toti angajatorii indiferent de forma de propietate sau numar de salariati, clauzele fiind minime la incheierea CCM .

Alte discuții în legătură

Preaviz midadu midadu In situatia in care am primit preaviz pentru incetarea activitatii din initiativa angajatorului (restrangerea activitatii) cate ore trebuie sa vin la serviciu ... (vezi toată discuția)
Drepturile mele in cazul unui preaviz dat de angajator myky32 myky32 buna seara.am o problema.acum 2 zile am primit din partea conducerii companiei unde lucrez o decizie prin care am fost informat ca firma isi restrange ... (vezi toată discuția)
Art.65. desfintarea postului alina_hedesan alina_hedesan Buna, As avea nevoie de sfaturile dumnevoastra cu privire la situatia mea,am fost anuntata verbal pe data de 21.11.08 de desfintarea postului meu de la data ... (vezi toată discuția)