byank04 a scris:
Buna ziua!am citit legea privind insolventa si nu m-am prea lamurit,nici nu stiu sigur daca ma ajuta.problema mea este ca firma la care lucrez nu ma mai plateste de ceva timp-ma refer la cateva luni in care nu mi-am primit banii-problema e cam complicata si nu am putut sa renunt la servici.Cam ce pot eu sa fac pentru a recupera banii?ma ajuta insolventa?sau ce altceva as putea sa fac?m-am gandit sa intreb un avocat din zona in care locuiesc dar mi-e teama ca o sa ma sfatuiasca sa fac ceva care i-ar aduce lui mai mult castig,cunoscandu-l pe el.Ma puteti ajuta va rog?Multumesc anticipat,o zi buna va doresc!
Sfatul meu este sa evitati insolventa. Deoarece dupa inceperea procedurii de insolventa urmeaza reorganizarea firmei, care poate sa dureze pana la trei ani.
Potrivit art. 31 in ref la art 3 alin. 1 pct. 1 lit a), pct. 6 si pct. 12 din Legea 8 5/2006 orice creditor indreptatit sa solicite deschiderea procedurii impotriva unui debitor prezumat in insolventa, a carui creanta, de cel putin 10.000 lei, este certa, lichida si exigibiia, poate introduce la tribunal o cerere introductiva, la care va anexa documentele justificative ale creantei si ale actelor de constituire de garantii.
Ca modalitate rapida de recuperare a creantelor este actiunea introdusa pe dreptul muncii, aceasta fiind si scutita de taxa de timbru.
Conform art. 161 alin. (1) din Codul muncii, salariul se plăteşte în bani cel puţin o dată pe lună, la data stabilită în contractul individual de muncă sau în contractul colectiv de muncă, acesta fiind momentul naşterii dreptului salariatului la acţiune pentru plata drepturilor salariale neachitate de către angajator. Formularea unei plângeri penale nu întrerupe şi nu suspendă cursul prescripţiei extinctive, neputând fi asimilată unei cereri de chemare în judecată pentru a se considera că nu a intervenit prescripţia dreptului la acţiune al salariatului pentru neplata drepturilor salariale.
Art. 163 alin. (1) din Codul muncii prevede că plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative, care demonstrează efectuarea plăţii salariului către angajat. Registrul de casă plăţi, nota contabilă şi balanţa contabilă nu fac dovada plăţii drepturilor salariale.