avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare salarii restante
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare salarii restante

Salut toti membri forumului si cer ajutorul celor avizati in urmatoarea problema: o ruda se afla in urmatoarea situatie-in noiembrie anul trecut a fost data in somaj de angajator acesta intrand in insolventa. Problema este ca are de recuperat de la acesta salarii restante pe mai multe luni plus banii pe concediul neefectuat in total vro 9000 lei. Intrebarea este poate sa actioneze angajatorul in instanta pentru recuperarea drepturilor financiare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:39, 24 Februarie 2014
Buna ziua,

Daca a intrat in insolventa ar fi trebuit sa va inscrieti la masa credala. Trebuie sa luati legatura cu lichidatorul sa vedeti daca sunteti in lista creditorilor . Oricum, pe perioada insolventei se platesc mai inati datoriile curente, si, in masura in care exista lichiditati, si datoriile restante.
Nu poate actiona in instanta pe angajator intrucat , actiunea se va suspenda conform art.36 din Legea nr.85/2006.

Creditorii care au calitatea de salariati ai debitorului vor fi inregistrati in tabelul creantelor din oficiu, dupa cum rezulta din evidenta contabila.
Art. 3 pct. 10 din Legea nr.85/2006 defineste creantele salariale ca fiind acele “creante ce izvorasc din raporturile de munca dintre debitor si salariatii acestuia, inregistrate din oficiu in tabelul de creante de catre administratorul/lichidatorul judiciar.”
Asadar, inscrierea salariatilor la masa credala nefiind conditionata de inregistrarea vreunei cereri in acest sens.

Salariatii beneficiaza de prioritate la efectuarea platilor in cadrul procedurii. Astfel, cu privire la creantele anterioare deschiderii procedurii insolventei si care au fost inscrise in tabelul creantelor, legea insolventei stabileste ca, in cazul falimentului, acestea urmeaza a fi platite prioritar.

Art. 123 din Legea nr.85/2006:
Creanţele vor fi plătite, în cazul falimentului, în următoarea ordine:
1. taxele, timbrele sau orice alte cheltuieli aferente procedurii instituite prin prezenta lege, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea şi administrarea bunurilor din averea debitorului, precum şi plata remuneraţiilor persoanelor angajate în condiţiile art. 10, art. 19 alin. (2), art. 23, 24 şi ale art. 98 alin. (3), sub rezerva celor prevăzute la art. 102 alin. (4);

2. creanţele izvorâte din raportul de muncă;
.....

De asemenea, in ipoteza in care creantele salariale nu sunt acoperite in totalitate, in urma distribuirii fondurilor rezultate in urma lichidarii activului debitoarei, se poate apela la Fondul de Garantare pentru plata creantelor salariale. Suma totala a creantelor salariale suportate din Fondul de garantare nu poate depasi cuantumul a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat.
cum poate afla daca a fost trecuta pe aceste tabele a creantelor...intreb deoarece angajatorul respectiv facea frecvent si fals in acte, adica nu m-ar mira sa fi falsificat state de plata. In ceea ce priveste fondul de garantare cum se poate apela la el (adica ce proceduri trebuiesc urmate, unde anume trebuie sa se adreseze) avand in vedere ca desi firma e in insolventa din noiembrie anul trecut nu a primit nici un leu din salariile restante.
Mergeti la administratorul judiciar si verificati tabelul cu creante.
cum poate afla care este administratorul judiciar al firmei respective?.....ca de la patronul firmei clar nu va afla

Alte discuții în legătură

Masa credala andao andao Buna Angajatorul meu este in insolventa. Eu ma aflu in concediu de ingrijire copil, deci am contractul suspendat.Inainte de a intra in concediu nu mi-am ... (vezi toată discuția)
Salariu neplatit dani dani dani dani buna ziua , as dori un sfat va rog ! firma unde lucrez a incetat activitatea si ne-a trimis acasa fara sa ne plateasca de 2 luni salariile si fara alte ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu nixnix nixnix buna seara am o intrebare privind un salariu restant ,mentionez ca pana la data de 27 decembrie am fost angajata la o firma care acum a intrat in procedura ... (vezi toată discuția)