avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a urmatoarelor articole din OUG50/2010 privind contractele in curs de derulare:
Art. 94
Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 95
(1)Pentru contractele aflate în curs de derulare, creditorii au obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să asigure conformitatea contractului cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2)Modificarea contractelor aflate în derulare se va face prin acte adiţionale în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Eu interpretez astfel:
- prevederile se aplica incepand cu data de 21.06.2010; clientul va beneficia astfel de o dobanda mai mica, comision de rambursare eliminat/diminuat etc... de la 21.06.2010
- actele aditionale se pot semna in termen de 90 de zile, dar se aplica retroactiv

Este corect?
De exemplu, in lunile iunie si iulie achit la banca rata conform vechii dobanzi - sa zicem 200 euro, in august se semneaza actul aditional si rata este de 150 euro. Asta inseamna ca in luna august achit catre banca doar 50 euro, adica rata august 150 euro din care se scad 50 euro x 2 luni (200 euro - 150 euro)?
Sper ca exprimarea mea a fost destul de clara...

Multumesc
Cel mai recent răspuns: sandman , utilizator 23:02, 30 Decembrie 2010
Inca de la primul raspuns al bancii cu privire la prima notificare trimisa de dvstra ,trebuia deja sa mergeti la ANPC,cu copia notificarii facute ,cu raspunsul de la banca si cu copia dupa contractul de credit.
Faceti o reclamatie scrisa la ANPC,cu exact toate modif. aduse de banca la contractul initial de credit,mentionand si nr de inreg dat de banca la raspunsul primit -si care sunt nemultumirile dvstra .
Comisionul de risc trebuie scos definitiv din contract cf OUG50,ramanand doar comisionul de administrare credit care in contract este 0.Deci asa trebuie sa ramana .Cititi OUG 174/2008 SI MERGETI CU LECTIA INVATATA LA ANPC.Conteaza foarte mult.
Cea de-a doua notificare facuta la banca ramane valabila doar ca trebuie facuta si la ea o copie si pusa la dosarul ANPC.
Nu va lasati calcata in picioare, fiti stapana pe dvstra si sa fiti tot timpul cu lectia invatata.Pe mine m-a ajutat f.mult sa am un raspuns la toate intrebarile puse de banca,poate si acest fapt m-a ajutat sa-mi rezolv si eu problema cu banca.
Va doresc si dstra multa bafta si tarie .
apropo o banca din ploiesti care a redenumit comisionul de risc in comision de administrare a fost amendata pentru a treia oara pe nerenuntarea la acel faimos comision amenzile cumuland 200000 ron si se pare ca i se va interzice dreptul de a mai acorda credite.
In data de 19.09.2010 am facut notificare lcu nr de inregistrare la banca ca nu sunt de acord cu prevederile din actul aditional, mi-au modificat aproape tot contractul, iar in ziua urmatoare am facut plangere la PC.Dupa cele 30 zile am primit raspuns de la banca:nu mi s-a modificat rata, iar citez, 'OUG 50/2010 nu prevede diminuarea costurilor creditului,ci transparenta si uniformizarea ofertelor".
In contract am dobanda interna a bancii+1.2 pp, dupa actul aditional si raspunsul la notificarea mea rata se compune din:EURIBOR la 6 luni la care se adauga 8.46 pp marja fixa pe an.
In oug 50/2010 inteleg ca rata ar trebui sa fie formata din:EURIBOR+rata dobanzii de referinta a BNR la acre creditorul poate adauga o marja fixa.
Sunt eu in dodii,sau cei de la banca chiar ma prostesc pe fata?
Nu sunt de acord nici acum cu prevederile bancii,care sunt pasii? Iar fac notificare in scris si plangere la PC?
CITEZ''Creditorul trebuie sa elimine din contract comisioanele care nu sunt permise de OUG 50/2010 (cum este comisionul de risc). Creditorul nu are voie sa adauge alte comisioane in afara de cele prevazute de Ordonanta. Conform OUG 50/2010, se pot percepe numai urmatoarele comisioane: comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent (nu ambele simultan), comision de rambursare anticipata de maxim 1% si numai la credite cu dobanda fixa.
Modificarile din actul aditional nu pot cuprinde majorari ale costului total al creditului. Creditorul nu are voie sa redenumeasca comisioanele pe care legea ii cere sa le elimine. Actul aditional nu trebuie sa cuprinda alte modificari decat cele cerute de OUG 50/2010, in cazul in care creditorul vrea sa faca si alte modificari ale contractului, trebuie sa le prezinte intr-un act aditional separat. In cazul in care creditorul include si alte modificari decat cele impuse prin OUG 50/2010, acesta risca o amenda contraventionala cuprinsa intre 20.000 lei – 100.000 lei.

Ceea ce v-am trecut aici sunt cateva sfaturi date de catre cei de la ANPC,ce trebuie trecut si ce nu trebuie sa se strecoare in actul aditional.
OUG prevede eliminarea comisionului de risc,deci automat scade si rata.(comisionul de adm credit fiind 0 in contract)

In OUG50 art 38(1) lit a si b zice f clar cum se calculeaza rata dobanzii.
In cazul in care aveti dobanda variabila ,cum a reiesit din spusele dvstra , se ia marja fixa a bancii +EURIBOR sau RIBOR in functie de moneda din ctr .
Normal dobanda calculata dupa noua formula de calc mai bine spus dupa indicele EURIBOR, nu trebuie sa fie mai mare dacat cea din contract.Aceasta se va modifica (mai mare sau mai mica) la fiecare 6 luni,functie de EURIBOR.
La mine cel putin asa e,doar ca eu optez ptr dobanda fixa .
Va doresc rabdare si putere.
Multa bafta !

Alte discuții în legătură

Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)
Act aditional cu marja crescuta cmosteanu cmosteanu buna ziua, am un credit in euro la alpha bank in care dobanda era calculata dupa formula: dobanda bancii variabila 7.5 + marja 2.5 + comision de risc ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 si introducerea unui nou comision neprevazut in contract T.O. T.O. OUG 50/2010 s-a vrut a avea intentii bune, dar pe unii debitori i-a faultat. Eu m-am pricopsit cu un comision nou pe care nu il aveam in contractul initial. ... (vezi toată discuția)