avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a urmatoarelor articole din OUG50/2010 privind contractele in curs de derulare:
Art. 94
Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 95
(1)Pentru contractele aflate în curs de derulare, creditorii au obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să asigure conformitatea contractului cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2)Modificarea contractelor aflate în derulare se va face prin acte adiţionale în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Eu interpretez astfel:
- prevederile se aplica incepand cu data de 21.06.2010; clientul va beneficia astfel de o dobanda mai mica, comision de rambursare eliminat/diminuat etc... de la 21.06.2010
- actele aditionale se pot semna in termen de 90 de zile, dar se aplica retroactiv

Este corect?
De exemplu, in lunile iunie si iulie achit la banca rata conform vechii dobanzi - sa zicem 200 euro, in august se semneaza actul aditional si rata este de 150 euro. Asta inseamna ca in luna august achit catre banca doar 50 euro, adica rata august 150 euro din care se scad 50 euro x 2 luni (200 euro - 150 euro)?
Sper ca exprimarea mea a fost destul de clara...

Multumesc
Cel mai recent răspuns: sandman , utilizator 23:02, 30 Decembrie 2010
florenta_22 a scris:

I.Dupa cele 30 zile am primit raspuns de la banca:nu mi s-a modificat rata, iar citez, 'OUG 50/2010 nu prevede diminuarea costurilor creditului,ci transparenta si uniformizarea ofertelor".

Exact asta mi-au raspuns si mie. Acum trebuie sa fac reclamatie la ANPC? Si ce rezolv eu daca le da amenda? Se schimba ceva?
In VL nu s-a format vreun grup care sa doreasca sa dea banca in judecata?
Cum pot afla?
Am fost angajat al unei IFN (institutie financiara nonbancara) si am obtinut de la aceasta un credit al carui rata avea inclus si un "comision" simplu (nu de administrare, de risc etc.) si care era 0,0%. In conditiile in care mi-am dat demisia de la respectivul loc de munca, mi-au fost schimbate conditiile de creditare, comisionul devenind 0.45%. La aparitia OUG50/2010 am cerut lamuriri asupra naturii acestui comision. Mi s-a raspuns ca acest comision "are natura unui comision de administrare". Puteti sa-mi explicati daca acest comison face parte din cele acceptate conform ordonantei de mai sus?
Am si eu credit la o banca comerciala cu un comision de risc de 75 lei si am facut reclamatie la ANPC, nu am primit inca raspuns, s-au implinit pe 15 dec. 30 de zile si nici banca nu m-a chemat. Probabil ca nici nu ma vor mai chema dupa ce deputatii din Comisia de Buget, Finante si Banci au aprobat, astazi, aplicarea majoritatii prevederilor ordonantei privind creditele populatiei doar la contractele de imprumut incheiate dupa intrarea in vigoare a actului normativ.
Mai avem o speranta, care se cheama "base"... sa vedem ce face la promulgare...
Ultima modificare: Joi, 16 Decembrie 2010
PLES MIHAELA, utilizator
1.Din cate am inteles eu, OUG 50 se aplica in principal la contractele noi, dar si la cele vechi anumite articole, cum ar fi art 37, 50-57, 66-69 si 70-71. Art 67 este cel cu rambursarea anticipata... deci nu vei plati comision de rambursare.
2.Totodata, actele aditionale nesemnate de catre consumatori, considerate acceptate tacit potrivit articolului 95 din OUG 50, isi vor produce efectele in conformitate cu termenii in care au fost formulate, "cu exceptia cazului in care consumatorul sau creditorul notifica cealalta parte in sens contrar in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi".

Alte discuții în legătură

Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)
Act aditional cu marja crescuta cmosteanu cmosteanu buna ziua, am un credit in euro la alpha bank in care dobanda era calculata dupa formula: dobanda bancii variabila 7.5 + marja 2.5 + comision de risc ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 si introducerea unui nou comision neprevazut in contract T.O. T.O. OUG 50/2010 s-a vrut a avea intentii bune, dar pe unii debitori i-a faultat. Eu m-am pricopsit cu un comision nou pe care nu il aveam in contractul initial. ... (vezi toată discuția)