avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Deducerea TVA in conditiile micsorarii numarului de ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Deducerea TVA in conditiile micsorarii numarului de rate de leasing

Avem urmatorul caz: Contract de Leasing Financiar semnat in iunie 2008
- avans 20%
- rate 60
- Valoare Reziduala inclusa un rate = 1%

Suntem in prezent la Rata 25.
Stim ca se poate deduce NUMAI TVA aferent fiecarei Rate in parte.

As dori o plata in avans a contractului de leasing dar ,cu deducerea valorii TVA pentru capitalul platit anticipat.

Intrebarea : Daca cer la leasing o MODIFICARE a Contractului de Leasing printro micsorare a numarului de rate ramase de la 60-25=35 rate ramase de plata la sa zice 6 Rate, pentru cele 6 noi Rate , SE VA PUTEA DEDUCE Tva-ul aferent?

Multumesc mult, o seara placuta tuturor!!
Cel mai recent răspuns: Emanuel Raru , utilizator 12:56, 2 Iulie 2010
Art. 129 Cod Fiscal
(3) Prestările de servicii cuprind operaţiuni cum sunt:
a) închirierea de bunuri sau transmiterea folosinţei bunurilor în cadrul unui contract de leasing

pct. 7 din normele de aplicare ale codului fiscal
(3) Transmiterea folosinţei bunurilor în cadrul unui contract de leasing este considerată prestare de servicii conform art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal. La sfârşitul perioadei de leasing, dacă locatorul/finanţatorul transferă locatarului/utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului, la solicitarea acestuia, operaţiunea reprezintă o livrare de bunuri pentru valoarea la care se face transferul. Se consideră a fi sfârşitul perioadei de leasing şi data la care locatarul/utilizatorul poate opta pentru cumpărarea bunului înainte de sfârşitul perioadei de leasing, dar nu mai devreme de 12 luni, situaţie în care valoarea de transfer va cuprinde şi suma ratelor care nu au mai ajuns la scadenţă, inclusiv toate cheltuielile accesorii facturate odată cu rata de leasing. Dacă opţiunea de cumpărare a bunului de către locatar/utilizator se exercită înainte de derularea a 12 luni consecutive de la data începerii contractului de leasing, respectiv data de la care bunul este pus la dispoziţia locatarului/utilizatorului, se consideră că nu a mai avut loc o operaţiune de leasing, ci o livrare de bunuri la data la care bunul a fost pus la dispoziţia locatarului/utilizatorului.

intrucat dvs. va exercitati optiunea de cumparare a bunului dupa derularea a 12 luni din contractul de leasing, operatiunea este considerata in continuare prestare de servicii si nu este limitata dpdv al deducerii tva.
Multumesc mult dar uitati ce am gasit : "Dacă opţiunea de cumpărare a bunului de către locatar/utilizator se exercită după derularea a 12 luni consecutive de la data începerii contractului de leasing, dar înainte de sfârşitul perioadei de leasing, se consideră că are loc o livrare de bunuri la valoarea la care se face transferul, valoare ce include şi ratele care nu au ajuns la scadenţă." - si practic nici in acest caz nu se deduce tva-ul.

Intrebarea era daca , micsorand nr de rate de la 35- > maxim 6, se va deduce tva-ul aferent fiecareia din cele 6 rate.

Astept o parere .

Cu stima, Emanuel
spuneti-ne, va rog, de unde ati copiat textul de mai sus, in codul fiscal nu exista o asemenea prevedere.

eu consider ca v-am dat un raspuns corect si argumentat dpdv legal.
daca nu va covine acest raspuns, continuati sa intrebati "specialisti renumiti in tva"

o seara buna!
Buna seara!

Sincer, nimeni nu stie ceva sigur 100%; Dmv sunteti singurul care pareati sigur de ceea ce ziceti, doar ca mai gasisem cate ceva intre timp si nu stiu care-i raspunsul corect!
Va trimt cateva link-uri sa va dati cu parerea:
[ link extern ]

[ link extern ]

Multumesc mult de intelegere.
am citit ce spun specialistii si zic asa: cele 6 rate de care spuneti dvs. sunt tot din cadrul contractului de leasing, deci tot o prestare de servicii, deoarece practic, se modifica acelasi contract de leasing, de la 60 de luni la 30 de luni, iar sfaristul perioadei de leasing devine decembrie 2010, in loc de iunie 2013.

acum logic, am sa va intreb. daca din astea 6 rate care au mai ramas, suma lunara fiind (banuiesc) destul de mare, nu platiti 3 rate consecutive, firma de leasing va ridica masina?

Alte discuții în legătură

Leasing Maryy86 Maryy86 AM SI EU O NELAMURIRE:DACA O FIRMA VREA SA-SI ACHIZITIONEZE O MASINA IN LEASING LUNA ACEASTA,FACTURILE SUNT CONSIDERATE CHELTUIELI SI LI SE VA DEDUCE TVA-UL? (vezi toată discuția)
Aplicare corecta a o.g. 34 /11.04.2009 Cornelia Tulpan Cornelia Tulpan In conformitate cu Circulara nr.341061/15.05.2009, transmisa de M.F. in teritoriu, tuturor D.G.F.P. judetene, s-au facut urmatoarele precizari: 1) ... (vezi toată discuția)
Tva deductibil contracte de leasing bbn_1982 bbn_1982 Buna. Am cumparat o masina in leasing inainte de 01.05.2009. Pot sa deduc tva-al aferent, sau numai firma de leasing il poate deduce? (vezi toată discuția)