avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Aplicare corecta a O.G. 34 /11.04.2009
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Aplicare corecta a O.G. 34 /11.04.2009

In conformitate cu Circulara nr.341061/15.05.2009, transmisa de M.F. in teritoriu, tuturor D.G.F.P. judetene, s-au facut urmatoarele precizari:
1) Utilizarea vehiculelor fn cadrul contractelor de leasing, din perspectiva utilizatorului:
Regimul TVA, aferent operatiunilor de leasing, este prezentat in detaliu la pct.7 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI al Codului fiscal, aprobate prin H.G. nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
"Transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing este considerata prestare de servicii conform art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal. La sfarsitul perioadei de leasing, daca locatorul/finantatorul transfera locatarului/utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului, la solicitarea acestuia, operatiunea reprezinta o livrare de bunuri pentru valoarea la care se face transferul. Se considera a fi sfarsitul perioadei de leasing si data la care locatarul/utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitui perioadei de leasing, dar nu mai devreme de 12 luni. Daca optiunea de cumparare a bunului de catre locatar/utilizator se exercita inainte de derularea a 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, respectiv data de la care bunul este pus la dispozitia locatarului/utilizatorului. se considera ca nu a mai avut loc o operatiune de leasing, ci o livrare de bunuri la data la care bunul a fost pus la dispozitia locatarului/utilizatorului. Daca in cursul derularii unui contract de leasing financiar intervine o cesiune intre utilizatori cu acceptul locatorului/finantatorului sau o cesiune a contractului de leasing financiar prin care se schimba locatorul/finantatorul, operatiunea nu constituie livrare de bunuri, considerandu-se ca persoana care preia contractul de leasing continua persoana cedentului. Operatiunea este considerata in continuare prestare de servicii, persoana care preia contractul de leasing avand aceleasi obligatii ca si cedentul in ceea ce priveste taxa."
Astfel, din coroborarea prevederilor mentionate mai sus cu reglementarile introduse prin art. 32 punctul 10 din O.U.G. nr. 34/2009, rezulta cu claritate faptul ca prevederile privind eliminarea dreptului de deducere a TVA nu vor fi aplicabile pentru ratele de leasing platite de utilizatori societatilor de leasing pe perioada derularii contractelor de leasing, Intrucat acestea reprezinta din punct de vedere al TVA prestari de servicii in sensul art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, dar se vor aplica pentru valoarea la care se face transferul dreptului de proprietate la sfarsitui contractului de leasing, aceasta fiind considerata o livrare de bunuri.
Subliniem faptul ca potrivit pct. 7 alin. (2) din normele de aplicare a Codului fiscal, se considera a fi sfarsitui perioadei de leasing si data la care locatarul/utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitui perioadei de leasing, dar nu mai devreme de 12 luni. In acest context, atragem atentia ca daca optiunea de cumparare a bunului de catre locatar/utilizator se exercita inainte de derularea a 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, se considera ca nu a mai avut loc o operatiune de leasing ci o livrare de bunuri de la data de la care bunul este pus la dispozitia locatarului/utilizatorului, situatie in care prevederile privind eliminarea dreptului de deducere se aplica la intreaga valoare de achizitie a vehiculului, in limitele si in conditiile prevazute de lege.
Daca optiunea de cumparare a bunului de catre locatar/utilizator se exercita dupa derularea a 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, dar inainte de sfarsitul perioadei de leasing, se considera ca are loc o livrare de bunuri la valoarea la care se face transferul, valoare ce include si ratele care nu au ajuns la scadenta.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 12:55, 17 Iunie 2009
Banuiesc ca e vorba despre asta www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Leasing Maryy86 Maryy86 AM SI EU O NELAMURIRE:DACA O FIRMA VREA SA-SI ACHIZITIONEZE O MASINA IN LEASING LUNA ACEASTA,FACTURILE SUNT CONSIDERATE CHELTUIELI SI LI SE VA DEDUCE TVA-UL? (vezi toată discuția)
Deducerea tva in conditiile micsorarii numarului de rate de leasing Emanuel Raru Emanuel Raru Avem urmatorul caz: Contract de Leasing Financiar semnat in iunie 2008 - avans 20% - rate 60 - Valoare Reziduala inclusa un rate = 1% Suntem in ... (vezi toată discuția)
Tva deductibil contracte de leasing bbn_1982 bbn_1982 Buna. Am cumparat o masina in leasing inainte de 01.05.2009. Pot sa deduc tva-al aferent, sau numai firma de leasing il poate deduce? (vezi toată discuția)