avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA deductibil contracte de leasing
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA deductibil contracte de leasing

Buna.
Am cumparat o masina in leasing inainte de 01.05.2009. Pot sa deduc tva-al aferent, sau numai firma de leasing il poate deduce?
Cel mai recent răspuns: vidiva , utilizator 23:05, 30 Aprilie 2010
il deduceti dvs pe masura ce primiti facturile si le inregistrati in nici un caz firma de leasing
In cazul folosirii unui autoturism în baza unui contract de leasing, TVA aferentă ratelor este deductibilă deoarece în conformitate cu regulile fiscale, leasingul reprezintă un serviciu, nu un produs. La sfârşitul contractelor de leasing financiar, proprietatea vehiculelor trece la utilizator odată cu achitarea valorii reziduale-la care nu se deduce TVA.Daca valoarea reziduala este inclusa in rate nu se deduce TVA aferent valorii reziduale.
Nici o lege si cu atat mai puti fiscala nu opereaza retroactiv, prin urmare aveti dreptul la deducerea TVA-ului aferent ratei fiind aferent unui contract incheiat anterior intrarii in vigoare a aberatiilor fiscale tip Boc+Pogea .
Potrivit art. 129, alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, închirierea de bunuri sau transmiterea folosinţei bunurilor în cadrul unui contract de leasing se incadreaza in categoria prestarilor de servicii, nefiind livrare de bunuri, deci “achizitie” din punct de vedere al utilizatorului. Regimul TVA aferent operaţiunilor de leasing este prezentat în detaliu la pct.7 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI al Codului fiscal, aprobate prin H.G. nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, astfel: “Transmiterea folosinţei bunurilor în cadrul unui contract de leasing este considerată prestare de servicii conform art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal. La sfârşitul perioadei de leasing, dacă locatorul/finanţatorul transferă locatarului/utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului, la solicitarea acestuia, operaţiunea reprezintă o livrare de bunuri pentru valoarea la care se face transferul. Se consideră a fi sfârşitul perioadei de leasing şi data la care locatarul/utilizatorul poate opta pentru cumpărarea bunului înainte de sfârşitul perioadei de leasing, dar nu mai devreme de 12 luni. Dacă opţiunea de cumpărare a bunului de către locatar/utilizator se exercită înainte de derularea a 12 luni consecutive de la data începerii contractului de leasing, respectiv data de la care bunul este pus la dispoziţia locatarului/utilizatorului, se consideră că nu a mai avut loc o operaţiune de leasing, ci o livrare de bunuri la data la care bunul a fost pus la dispoziţia locatarului/utilizatorului. Dacă în cursul derulării unui contract de leasing financiar intervine o cesiune între utilizatori cu acceptul locatorului/finanţatorului sau o cesiune a contractului de leasing financiar prin care se schimbă locatorul/finanţatorul, operaţiunea nu constituie livrare de bunuri, considerându-se că persoana care preia contractul de leasing continuă persoana cedentului. Operaţiunea este considerată în continuare prestare de servicii, persoana care preia contractul de leasing având aceleaşi obligaţii ca şi cedentul în ceea ce priveşte taxa.”
Buna.
Tocmai inchei contractul de leasing. Tva-ul aferent valorii reziduale cum este corect sa il inregistrez? Este o cheltuiala nedeductibila sau deductibila? Mentionez ca am facut o solicitare sa reesalonez plata acestei valori reziduale pe 1 an, adica 12 luni. In acest caz se modifica ceva?

Alte discuții în legătură

Leasing Maryy86 Maryy86 AM SI EU O NELAMURIRE:DACA O FIRMA VREA SA-SI ACHIZITIONEZE O MASINA IN LEASING LUNA ACEASTA,FACTURILE SUNT CONSIDERATE CHELTUIELI SI LI SE VA DEDUCE TVA-UL? (vezi toată discuția)
Deducerea tva in conditiile micsorarii numarului de rate de leasing Emanuel Raru Emanuel Raru Avem urmatorul caz: Contract de Leasing Financiar semnat in iunie 2008 - avans 20% - rate 60 - Valoare Reziduala inclusa un rate = 1% Suntem in ... (vezi toată discuția)
Aplicare corecta a o.g. 34 /11.04.2009 Cornelia Tulpan Cornelia Tulpan In conformitate cu Circulara nr.341061/15.05.2009, transmisa de M.F. in teritoriu, tuturor D.G.F.P. judetene, s-au facut urmatoarele precizari: 1) ... (vezi toată discuția)