avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare la cerere
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare la cerere

Buna ziua,Doresc sa stiu daca la varsta de 56 de ani, cu o vechime in munca de aproximativ 22 de ani si 3 ani de grupa 2, doresc sa stiu la ce varsta pot iesi la pensie sau/si daca exista vreo lege prin care pot iesi la pensie anticipat. astept raspuns. va multumesc.
Cel mai recent răspuns: florisiris , utilizator 16:09, 1 Iulie 2010
Dacă sunteţi femeie şi toată perioada indicată de dumneavoastră în grupa a II-a este lucrată în procent de 100%, puteţi solicita în orice moment acordarea pensiei pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare conform art. 42, alin.1, tabelul 1, din Legea nr. 19/2000 (vârsta se reduce cu 5 ani!), cu condiţia să fi realizat stagiul complet cerut de lege de 30 de ani.

Dacă sunteţi bărbat, reducerea vârstei standard se face tot cu 5 ani, potrivit aceleiaşi dispoziţii legale, numai că vârsta standard la care ne raportăm este de 65 de ani, ceea ce înseamnă că trebuie să mai aşteptaţi vreo 4 ani.

Privitor la pensia anticipată parţială, potrivit art. 10, din Legea nr. 118/201 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar :
Art. 10. — (1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, in sistemul public de pensii, precum si in sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispozitiile legale privind inscrierea la pensie anticipata si pensie anticipata partiala nu se mai aplica.
(2) Cererile de inscriere la pensie anticipata si pensie anticipata partiala, depuse in conditiile legii, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se vor solutiona cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare la data depunerii.

Ultima modificare: Joi, 1 Iulie 2010
florisiris, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare pensie anticipata partial nemmo nemmo Sunt nascut la data de 28.10.1950 stagiu de cotizare: 35 ani As dori sa ies la pensie anticipata partial. In conditiile actualei legislatii , cand pot ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata cu 18 ani grupa 2-a claudiu26 claudiu26 As vrea sa stiu daca se poate la ce varsta poate mama sa primeasca pensionarea anticipata ,avand in vedere ca are o vechime totala de 22 de ani si 11 luni, din ... (vezi toată discuția)
Poate beneficia de pensie anticipata partiala la anul? oanaboros oanaboros Am si eu o intrebare...mama mea ar fi trebuit sa iese la pensie anticipata in octombrie anul acesta,dar deoarece s-au sistat nu mai poate lua...a auzit cv in ... (vezi toată discuția)