avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... concubinaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

concubinaj

Daca in cadrul unui concubinaj femeia contribuie la constructia unei case cu o suma importanta ,fapt pe care barbatul recunoaste printr-o declarate olograf , iar pana la urma concubinajul se destrama , femeia poate cere restituirea sumei ?
Femeia are un drept de creanta asupra constructiei daca este pe numele concubinului pe care il poate valorifica cu ocazia iesirii din indiviziunea pe cote parti si chiar i se poate atribui imobilul in cauza daca are o contributie insemnata urmind a despagubi pe celalat concubin
Suma de bani investita de unul dintre concubini in edificarea unei constructii ii confera acestuia si posibilitatea de a obtine in cadrul pertajului o cota anumita din valoarea de circulatie a imobilului. Astfel el nu are dreptul doar la restituirea sumei, astfel cum a fost formulata iontrebarea ci la exprasia acestei cote din valoarea de piata a imobilului construit impreuna.
fiind vorba de un drept de creanta, acesta se prescrie intr-un termen de 3 ani.
depinde la ce data au fost facute investitiiile, depinde de data la care a fost data declaratia olografa.
Suma respectiva nu era data ca imprumut , creanta , ci o investire intr-un bun comun , cladirea , care sub forma incetarii concubinajului ramane in posesia exclusiva a barbatului , poate acest lucru se intampla dupa trei ani de concubinaj . In acest caz femeia nu ar avea nici un drept privind suma investita in bunul celuilalt ?
am inteles ca nu era vb de un imprumut ci de o suma de bani adusa ca aport.
intre concubini cursul prescriptiei nu se suspenda, ca in cazul sotilor.

Alte discuții în legătură

Concubinaj timp de 40 de ani!!!! gargamella gargamella As avea nevoie de cateva sfaturi.....dar intai sa va spun cateva ceva despre situatia mea.... 1. Traiesc in concubinaj de circa 40 de ani, am 5 copii impreuna ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa moartea sotului,nefiind legitim casatotiti Mănescu Eugenia Mănescu Eugenia Verisoara mea a trait 18 ani cu un barbat care a murit in accident.El are urmasi care acum vor impartirea averii.Intrebarea mea este:Ea nu are nici un drept ... (vezi toată discuția)
Partaj parinti necasatoriti catalin_ovidiu catalin_ovidiu As dori sa stiu care sunt drepturile si obligatile parintilor in cazul unei despartiri a doi concubini care au un copil. Am locuit impreuna in strainatate o ... (vezi toată discuția)