Despre webinarii
Doar abonații premium au acces regulat la webinariile premium, realizate împreună cu specialiști de top, pe o multitudine de domenii - de la legislația muncii și fiscalitate până la cea de mediu sau GDPR.
Informațiile oferite de specialiști au o utilitate imediată și vin să rezolve probleme reale cu care orice companie se confruntă.
As dori sa vad niste pareri in legatura cu insolventa, de fapt intrebarea ar fi care situatie este mai avantajoasa pentru o societate, daca introduce firma insolventa, sau creditorul?
buna ziua,
cred ca referitor la intrebarea dvs, situatia mai favorabila este daca firma solicita insolventa!in fine, nicio situatie nu este favorabila, dar din experienta stiu ca este mult mai ok daca aceasta introduce cererea la tribunal.!!
Depinde ce se intentioneaza cu firma.
Daca se vrea o redresare economica, este indicat ca cererea de deschidere a procedurii de insolventa s-o depuna debitorul, adica firma, avand posilitatea de a propune si un plan de redresare.
Daca o depune creditorul si firma contesta cererea, iar in final se aproba cererea creditorului, firma pierde dreptul de a mai depune un plan de reorganizare.
Dacă debitorul nu contestă că ar fi în stare de insolvenţă şi îşi exprimă intenţia de a-şi reorganiza activitatea, judecătorul-sindic va da o sentinţă de deschidere a procedurii generale.
Prin sentinţa de deschidere a procedurii generale, judecătorul-sindic va desemna un administrator judiciar, iar în cazul deschiderii procedurii simplificate va desemna un lichidator provizoriu.
multumesc pentru raspuns, dar in afara de planul de reorganizare, ar mai fi avantaje sau dezavantaje? nu prea am avut ocazia sa ma ocup de insolventa pana acum....
Avantaje ar mai fi:
Art. 36.legea 85/2006 a insolventei
- De la data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare sau masurile de executare silita pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale, cu exceptia cailor de atac declansate de debitor.
Art. 38. - Orice furnizor de servicii - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice sau altele asemenea nu are dreptul, în perioada de observaţie şi în perioada de reorganizare, să schimbe, să refuze ori să întrerupă temporar un astfel de serviciu către debitor sau către averea debitorului, în cazul în care acesta are calitatea de consumator captiv, potrivit legii.
Art. 41. - (1) Nici o dobândă, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuială, numită generic accesorii, nu va putea fi adăugată creanţelor născute anterior datei deschiderii procedurii.
(4) Nici o dobândă, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuială, numită generic accesorii, nu va putea fi adăugată creanţelor născute ulterior datei deschiderii atât a procedurii simplificate, cât şi a celei generale, în cazul în care nici un plan de reorganizare nu este confirmat.