avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conventie cu As.de proprietari (Diferenta dintre ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conventie cu As.de proprietari (Diferenta dintre Cabinet individual si Societate comerciala)

Pietena mea, medic stomatolog, profeseaza in cadrul ``Cabinetului individual Dr....`` avand in proprietate un spatiu la parterul unui bloc de locuinte. Mentionez ca este singurul medic in cadrul acestui cabinet.
Dispune de intrare separata decat cea pt locatarii blocului.
Plata furnizorilor de servicii se face conform contractelor incheiate cu acestia.

De la asociatia de proprietari i se impune a incheia o conventie pentru cheltuielile comune, identica cu cele incheiate cu societatile comerciale , de la parterul altor blocuri din asociatie (magazine, internet ateliere etc.).
Cele mentionate in conventia respectiva sunt stabilite unilateral de asociatie (toate conventiile sunt xeroxate pentru societati comerciale)-
Asociatia de proprietari justifica suma stabilita lunar, prin : lucrari de intretinere si reparatii, ingrijirea zonei verzi, achizitionare masini de tuns iarba si foarfeci gard viu, lopeti pentru zapada, interventii, deratizare, dezinsectie, etc., manopere zona verde etc. plus pierderi la apa, caldura , curatenie scara, curent electric si multe altele.

Pozitia sa - neacceptata de asociatie - este :
- sa fie redusa suma stabilita lunar, avand in vedere ca, pentru achizitionarea masinii de tuns iarba, sau motocositoare si alte unelte pentru lucrari sezoniere sa fie incluse in plata la momentul achizitionarii acestora, pentru blocul respectiv. (asociatia are masina de tuns iarba nu pentru fiecare bloc ci una, pentru iarba din jurul celor 8 blocuri din cadrul asociaiei, alte blocuri nu au iarba in jur , ci asfalt.)., iar deratizarea sau dezinsectia nu se face lunar.
- de asemenea , reprezentata cabinetul individual doreste ca pe afisier, sa-i fie afisate costurile, in fiecare luna , alaturi de tabelul cu locatarii

- Intrucat asociatia nu intelege sa accepte si propunerile Cabinetului individual medical , nu s-a semnat conventia, motiv pentru care nu se accepta nici o suma de bani ca taxe comune, pana la semnarea conventiei.
In aceasta situatie , se mareste debitul si se percep penalitati de intarziere.

I-am sugerat sa achite prin mandat postal, insa doreste sa fie incheiata o conventie ale caror conditii sa fie stabilite de ambele parti si mult mai realista.
In plus, pe conventia nesemnata este scris Societatea Comerciala Cabinet individual Dr.....
Ce este de facut, inainte de a se ajunge in instanta?
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 6 Iulie 2010
ContSters122901, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ina Dimitriu , Consilier juridic 10:43, 7 Iulie 2010
Din punct de vedere al asociatiei nu se face diferenta la costuri intre un cabinet medical si o societate comerciala (poate doar la numarul de persoane).
Asa cum apartamentul de deasupra cabinetului plateste o anumita suma la cheltuieli pe cota-parte indiviza, tot asa si cabinetul medical.

Mai intotdeauna asociatiile de proprietari impun o suma mai mare acestor firme la anumite cheltuieli. Dar la aceste sume se ajunge prin negociere si intelegere si in final semnarea unei conventii.
Nu are nici logica si nici temei legal incheierea unei conventii cu Asociatia de Proprietari atata timp cat Cabinetul Individual are intrare separata. Pacientii in acest caz nu utilizeaza spatiile comune ale imobilului, fapt pentru care Cabinetul nu are de ce plati cheltuieli de intretinere in functie de numarul pacientilor.
Pentru @elga50

Da.. ar fi de acord, mai ales ca fata de plata aferenta apartamentul de deasupra, cea a cabinetul medical este de 5 ori mai mare.... doar pentru cheltuielile comune.
Pe de alta parte, conventia este xeroxata cu toate cele mentionate in postarea anterioara si nici nu ar mai fi loc sa includa vreo conditie propusa de cabinet.

Penru @abcdeadi

Are, aleea care duce la bloc, e zona verde vara.. :) Unele asociatii sunt conduse de unii cu exces de zel . Asta este .. sa vedem ce propuneri sau sfaturi mai primim .
va multumesc
Ultima modificare: Marți, 6 Iulie 2010
ContSters122901, utilizator
@abcdeadi
Faceti confuzii!
Cheltuielile pe numar de persoane sunt gazele electricitatea si gunoiul.
Daca cabinetul medical s-a debransat de la gaze, pe acestea nu le va plati, daca are contract separat de salubrizare, nici pe aceasta nu o va plati la asociatie. Daca are intrare separata ar putea sa nu plateasca energia electrica. Deci toate aceste aspecte trebuie consemnate intr-o conventie, ca sa nu se trezeasca alt presedinte, alt administrator, peste un an, doi, zece, sa modifice, sa incarce cu cheltuieli suplimentare cabinetul, decat poate in urma unei alte negocieri pe o conventie facuta.

Pe de alta parte exista cheltuieli impartite pe cota-parte indiviza. La acestea si cabinetul medical trebuie sa contribuie pentru ca este integrat in condominiu si in infrastructura acestuia. Asociatia poate avea ceva pretentii sau nu. Toate acestea trebuie consemnate clar in aceasta conventie si in primul rand este in interesul cabinetului de a stabili conditii sigure si clare pentru motivul pe care l-am scris mai sus: sa nu fie la cheremul ulterior al vreunui presedinte sau administrator......
Rau cu rau, dar mai rau fara rau!
Aleea care duce la bloc precum si spatiile verzi din jurul blocurilor sunt in proprietatea primariei si administratae legal de catre primarie.

Confuzii nu fac. Probabil intelegem diferit subiectul. Cabinetul trebuie sa plateasca doar cota-parte din cheltuielile comune care se calculeaza in functie de suprafata apartamentului nu si pe cele raportate la numarul de persoane. In acest caz conventia este inutila.
Ultima modificare: Marți, 6 Iulie 2010
Adrian Copil, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Conventia incheiata intre asociatia de proprietari si proprietarii spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuit unicorn_tl unicorn_tl Bună ziua, Dețin un apartament la parterul unui bloc de locuințe, care a fost transformat legal (prin obținerea acordului proprietarilor şi al ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu intretinerea pentru s.c. care functioneaza in apartament Loredana_1979 Loredana_1979 Buna ziua, Societatea comerciala pe care o reprezint, mai precis un studio de gimnastica pilates pentru femei, functioneaza din 01.08.2012,intr-un bloc de ... (vezi toată discuția)
Spatiile comerciale de la parterul blocurilor caragiu caragiu Doresc sa aflu la ce cheltuieli din cadrul asociatiei de proprietari sunt obligati sa participe detinatorii de spatii comerciale de la parterul ... (vezi toată discuția)