avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... raspunderea asiguratorului
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

raspunderea asiguratorului

Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Raspunde polita RCA daca s-a produs un accident ca urmare a unei infractiuni si ulterior s-a pronuntat scoatere de sub urmarire penala, fapta transformandu-se in contraventie?
Cel mai recent răspuns: Gutzaaa , utilizator 11:20, 7 Iulie 2010
Absolut DA.Cu hotararea definitiva, mergeti la asigurator pentru a solicita despagubirile, avizand dauna sau depunand la dosar hotararea.
Ideea este ca eu sunt cel vinovat de producerea accidentului si mi-a venit nota de plata de la RCA-ul meu care a despagubit firma de asigurare casco a persoanei careia i-am lovit eu masina, fiind sub influenta bauturilor alcoolice. Totodata am inteles ca asiguratorul nu raspunde(nu despagubeste) indiferent de ce nivel are concentratia de alcool din sange(infractiune sau contraventie). Va multumesc
Aceasta conditie o gasiti la excluderi numai la asigurarea CASCO.Polita RCA acopera prejudiciile provocate prin accidente de autovehicule, si in cazul amintit.Mai precis, nu se regaseste la capitolul excluderi.
Raspunsul corect este al consultantului nucu$. Pt asta exista RCA.
L.136/1995
"Art. 58. - Asigurătorul recuperează sumele plătite drept despăgubiri de la persoana răspunzătoare de producerea pagubei, în următoarele cazuri:
b) accidentul a fost produs în timpul comiterii unor fapte incriminate de dispoziţiile legale privind circulaţia pe drumurile publice ca infracţiuni săvârşite cu intenţie, chiar dacă aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri sau în timpul comiterii altor infracţiuni săvârşite cu intenţie."

Prin urmare regresul asiguratorul RCA impotriva soferului vinovat de producerea accidentului este conditionat de savarsirea unei infractiuni privind circulatia pe drumurile publice, "conducerea sub influenta bauturilor alcoolice in speta".
In cazul dvs. Parchetul dand solutia de scoatere de sub urmarire penala rezulta ca nu va faceti vinovat de producerea acestei infractiuni si prin urmare nu sunt indeplinite conditiile cerute de art.58 pentru regres impotriva soferului vinovat.

La notificarea facuta de asiguratorul RCA raspundeti in scris aratand faptul ca nu sunt indeplinite conditiile art.58 din L.136/1995 si atasati copie a rezolutiei Parchetului.

Alte discuții în legătură

Conditie rca iustinian13 iustinian13 imi poate spune cineva, daca o persoana conduce un autoturism sub influenta bauturilor alcoolice si produce un accident de circulatie, asiguratorul rca va ... (vezi toată discuția)
Actiune de regres Dumitru652 Dumitru652 Am avut un accident rutier pe data de 19.07.09 Eu am fost vinovat in cazul dat. Revizia tehnica era valabila pina in luna iulie. Eu am testat masina pe data ... (vezi toată discuția)
Actiune regres asigurator milikutza milikutza Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca un sofer cu 1.21 alcool in sange vinovat de un accident cu victima se incadreaza intr-unul din cazurile ... (vezi toată discuția)