avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Cheltuielile generate de pierderea inregistrata la ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Cheltuielile generate de pierderea inregistrata la scoaterea din evidenta contabila a unor active retrocedate este deductibila fiscal?

In urma unei Sentinte civile emise de Tribunal, sentinta definitiva si irevocabila, s-a stabilit retrocedarea unui imobil si a unui teren din patrimoniul societatii. Urmare acestui fapt, societatea a procedat la scoaterea din evidenta contabila a activelor retrocedate respectiv la inregistrarea de cheltuieli exceptionale a valoarii neamortizata a acestor active. Aceste cheltuieli sunt deductibile fiscal, potrivit art. 21 alin(1) din Codul fiscal, drept cheltuieli efectuate in scopul veniturilor avand in vedere ca aceste imobile au functionat si au condus la obtinerea de venituri pentru societate ? Sau sunt nedeductibile fiscal, intrucat scoaterea din functiune nu a fost generata de o vanzare sau o casare de active prin valorificarea partilor componente conform art. 24 alin ( 15) din Codul fiscal si pct. 71.6 din HG 44/2004 ? :( Sau sunt deductibile avand la baza o Hotarare judecatoreasca ?:(
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 23:59, 9 Iulie 2010
art 7 cod fiscal :
33. valoarea fiscală reprezintă:

c) pentru mijloace fixe amortizabile şi terenuri - costul de achiziţie, de producţie sau valoarea de piaţă a mijloacelor fixe dobândite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, la data intrării în patrimoniul contribuabilului, utilizată pentru calculul amortizării fiscale, după caz. În valoarea fiscală se includ şi reevaluările contabile efectuate potrivit legii. În cazul în care se efectuează reevaluări ale mijloacelor fixe amortizabile care determină o descreştere a valorii acestora sub costul de achiziţie, de producţie sau al valorii de piaţă a mijloacelor fixe dobândite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, după caz, valoarea fiscală rămasă neamortizată a mijloacelor fixe amortizabile se recalculează până la nivelul celei stabilite pe baza costului de achiziţie, de producţie sau a valorii de piaţă a mijloacelor fixe dobândite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, după caz. În situaţia reevaluării terenurilor care determină o descreştere a valorii acestora sub costul de achiziţie sau sub valoarea de piaţă a celor dobândite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, după caz, valoarea fiscală este costul de achiziţie sau valoarea de piaţă a celor dobândite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, după caz;

~~~
art 24 alin 15:
(15) Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determină fără a lua în calcul amortizarea contabilă. Câştigurile sau pierderile rezultate din vânzarea ori din scoaterea din funcţiune a acestor mijloace fixe se calculează pe baza valorii fiscale a acestora, diminuată cu amortizarea fiscală. Pentru mijloacele fixe cu valoarea contabilă evidenţiată în sold la data de 31 decembrie 2003, amortizarea se calculează în baza valorii rămase neamortizată, pe durata normală de utilizare rămasă, folosindu-se metodele de amortizare aplicate până la această dată.

Prin valoarea fiscală rămasă neamortizată se înţelege diferenţa dintre valoarea fiscală la data intrării în patrimoniu şi valoarea amortizării fiscale. În valoarea fiscală la data intrării în patrimoniu se include şi taxa pe valoarea adăugată devenită nedeductibilă, potrivit prevederilor titlului VI.( n.b.-cazuri particulare- de genul tva la auto din momentul actual)

In temeiul celor de mai sus consider ca este deductibila ch,. cu valoarea neamortizata , chiar daca este vorba de retrocedare pentru ca tot despre o scoatere din evidenta este vorba .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare diferenta negativa din reevaluare cladire yssas yssas buna ziua! am o nelamurire: care este monografia contabila in cazul inregistrariidiferentelor din reevaluare daca aceasta este negativa concret: am o ... (vezi toată discuția)
Vanzare cladire inainte de amortizarea integrala office.carmen office.carmen O firma vinde o cladire dupa doar cativa ani de la achizitie,deci neamortizata integral Partea neamortizata,la scoaterea cladirii din activ,se constituie ca ... (vezi toată discuția)
Rata amortizare lunara dupa reevaluare florip florip Buna ziua, In urma unei reevaluari la o valoare mai mare a unei cladiri, ce se intampla cu rata amortizarii lunare, care implicit va fi mai mare, este ... (vezi toată discuția)