avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Recunoasterea atestatului de ghid national in ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Recunoasterea atestatului de ghid national in strainatate

Buna ziua,
In urma cu citiva ani am absolvit un curs de ghid de turism cu specializarea "ghid national".
Conform H.G. nr. 305/2001 privind atestarea şi utilizarea ghizilor de turism, art.3 (b), ghidul naţional asigură asistenţa turistică pe teritoriul naţional şi în străinătate.
Ma intreb de ce atunci cind insotim grupuri de turisti romani in strainatate nu avem voie sa prezentam obiectivele turistice exterioare? Pentru muzee exista alta categorie de ghid, specializata.
De obicei in orasele europene cu turism foarte dezvoltat (Paris, Londra, Roma, Atena, Dubrovnik etc.) sintem urmariti, iar unii colegi de breasla au fost chiar sanctionati (retinere pasaport, amenda) de Politia turistica din tara respectiva in care insoteam grupul.
Pentru a nu avea probleme, unele agentii de turism apeleaza la serviciile ghizilor locali; unii dintre acestia nu numai ca au tarife exorbitante, dar de cele mai multe ori informatiile pe care le dau turistilor sint insuficiente, slabe... Turistul este pus la cheltuieli suplimentare, desi agentia de la care a cumparat excursia, trimite cu grupul un ghid roman care poate sa fie mult mai documentat decit cel local.
Cui ar trebui sa ne adresam? Anul trecut am trimis o sesizare pe acest subiect si d-nei ministru Udrea... Evident ca nu am primit nici un raspuns :D desigur, are dumneai alte preocupari... Pe alta parte, consider ca de cind cu intrarea in UE, ar trebui sa se rezolve si aceasta problema, a ghizilor de turism romani in strainatate, sa nu mai fim tratati ca niste infractori sau sa ne exercitam profesia pe furis...
Multumim anticipat pentru sfaturile, indrumarile dvs. :bow:

Alte discuții în legătură

Ghid turistic / agentie de turism anonym3000 anonym3000 Buna ziua, Momentan lucrez in IT, dar as vrea sa mai organizez excursii / teambuilding-uri in weekend cu un anumit tip de persoane. Excursiile pot fi la ... (vezi toată discuția)
Ghid turistic - cod caen anonym3000 anonym3000 Salut! As vrea sa organizez excursii in Romania si in strainatate. Trebuie sa-mi infiintez o agentie de turism pentru asta? Ce cod CAEN am nevoie? Imi ... (vezi toată discuția)
Tarife preferențiale pentru vizitarea obiectivelor turistice? a21alex a21alex Vă salut cu respect! Plec de la ideea unui localnic care își cunoaște obiectivul istoric din oraș, ca în palmă, deci nu e dornic să-l mai viziteze dar ... (vezi toată discuția)