avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Se mai aplica penalitati si dobanzi dupa radierea PFA?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Se mai aplica penalitati si dobanzi dupa radierea PFA?

Buna ziua.
Am avut un PFA din 2006, radiat in iunie 2010. Nu am platit cuantumul total al impozitelor datorate, s-au cumulat majorari si acum am poprire pusa pe contul de salariu de la sfarsitul lui iunie.

Am cateva intrebari:

- cea principala - dupa data de radiere se mai calculeaza dobanzi si penalitati in plus avand in vedere ca am fost radiata? (peste cele deja existente) Sau din momentul depunerii actului constatator de la Registrul Comertului la Adm Fin, creanta totala acumulata pana la data radierii continua sa se mareasca prin dobanzi si penalitati pana la achitare? (nu stiu daca se aplica art 122, alin 2 din OUG 39/2010)

- pe 2009 si 2010 nu am avut activitate dar sumele au fost estimate din oficiu si evident fac parte din creanta totala cu tot cu majorarile de rigoare. Nu exista nici o cale prin care in timpul popririi pot cere scaderea acestor sume (pentru a nu le mai plati si de asemenea a nu mai acumula majorari si la acestea)?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: tzitzi , utilizator 14:59, 15 Iulie 2010
In cazul PFA-lor persoanele fizice autorizate garanteaza cu intregul lor patrimoniu pt.orice diferenta de impozit pe venit de plata sau majorari. Depinde cand ati radiat PFA-ul de la fisc!
Eu stiu ca doar achitarea createlor duce la oprirea curgerii penalitatilor. Apoi mai stiu ca datoriile se "sting" diferit la pensii / sanatate, la sanatate se platesc prima data contributiile cele mai vechi datorate pina la ultimele contributii dupa care se iau in considerare dobanzile / penalitatile; asta e un lucru foarte bun deoarece daca platesti toate contributiile dupa aceea poti plati esalonat dobanzile / penalitatile fara ca acestea sa mai creasca. La casa de pensii se plateste in schimb cea mai veche contributie datorata / dobanzile + penalitatile asociate pina se ajunge la zi, deci acolo nu te ajuta esalonarea.
Legat de creantele datorate finantelor alea nu stiu cum se "sting", ai fi avantajat daca ar fi precum in cazul asigurarilor de sanatate...In cazul popririlor ai sanse sa ceri reesalonarea, dar probabil faci mai mult rau, acumuland dobanzi in continuare.
Nu ai primit anul trecut notificari de plata pentru estimarile de pe fiecare trimestru? Du-te pe la ei vezi nu poti sa dregi busuiocu.
Ai fost PFA la norma de venit sau ai tinut contabilitate? Daca ai fost la norma de venit nu-i intereseaza daca ai avut / sau nu venit, trebuie sa platesti la norma ...
Ultima modificare: Luni, 12 Iulie 2010
Popu, utilizator
PFA-ul a fost radiat din oficiu in iunie 2010.
Intrebarea mea nu e legata de dobanzile si penalitatile de pana in iunie incluse peste suma principala pe care le voi plati oricum, ci daca din momentul radierii suma continua sa aduna dobanzi si penalitati in plus peste cele existente.
E f important sa inteleg daca pot tine respectiva suma la un nivel acceptabil si sa pot achita in timp. In momentul de fata o pot achita in transe la acest cuantum, dar daca continua sa se acumuleze (inclusiv acel 15% cu noul cod de procedura fiscala) o sa devina f dificil si trebuie sa iau in calcul alte optiuni decat platile in transe.
Avand in vedere articolul mentionat mai devreme (art 122 alin 2) care specifica "Articolul 122^2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ARTICOLUL 122^2 - Dobanzi si penalitati de intarziere in cazul contribuabililor pentru care s-a pronuntat o hotarare de dizolvare
(1) Pentru creantele fiscale nascute anterior sau ulterior datei inregistrarii hotararii de dizolvare a contribuabilului la registrul comertului, incepand cu aceasta data nu se mai datoreaza si nu se calculeaza dobanzi si penalitati de intarziere. ", incerc sa aflu daca prin radiere suma va ramane constanta din momentul radierii pana la achitare (adica daca articolul se aplica si in cazul meu).

Creantele sunt de impozit pe venit la adm fin si conform discutiei cu inspectoarea se stinge mai intai principalul si majorarile se platesc la final dupa achitarea principalului.

Am fost PFA cu contabilitate, nu cu norma de venit. Abia acum am depus declaratiile rectificatoare cu 0 pe 2009 si 2010.
nu se mai calculeaza dobanzi si penalitati de la data radierii, suma va ramane accesi la data radierii! dupa ce a fost dizolvata societatea si s-a pronuntat sentinta de dizolvare de la data sentintei nu mai curg dobanzi si penalitati in continuare !
Legea noua despre care amintiti dispune pentru viitor si nu se aplica retroactiv.

Alte discuții în legătură

Oug 39/2010 articolul 122-2 dobânzi ºi penalitãþi de întârziere în cazul contribuabililor pentru care s-a pronunþat o hotãrâre de dizolvare (radiere) dudutz dudutz Buna-ziua, Am o intrebare legata de obligatiile fiscale ale unui PFA la norma de venit dupa radiere. Este valabil OUG 39/2010 ? : “ARTICOLUL 122^2 ... (vezi toată discuția)
Penalitati cass radu1838 radu1838 Buna ziua. Sunt fost PFA si am primit recent o notificare de la CASS pentru achitarea obligatiilor restante 2005-2009. As dori sa stiu la cat se ridica ... (vezi toată discuția)
Penalitati si dobinzi la srl suspendat gemilia gemilia buna ziua am suspendat activitatea firmei si azi m-ia zis la finante ca penalitatile la datoriile care sunt pe firma curg in continuare exista ceva lege care ... (vezi toată discuția)