avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice acord - cadru
Discuție deschisă în Achiziţii publice

acord - cadru

Am incheiat un acord-cadru de furnizare produse cu valabilitate de 2 ani . Pe perioada de valabilitate a acestui acord cadru nu s-a incheiat niciun contract subsecvent . Avand in vedere prevederile art. 144 din OUG 34/2006 privind achizitiile publice cu toate modificarile si completarile ulterioare potrivit carora un acord cadru se poate prelungi mai mult de 4 ani numai in cazuri exceptionale pe care autoritatea contractanta le poate justifica prin obiectul specific al contractelor ce urmeaza a fi atribuite. Intrebarea mea este urmatoarea : pot sa prelungesc un acord cadru in aceasta situatie ? sau lansez o noua procedura? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: vizamali , utilizator 08:58, 28 Iulie 2010
Acordul - cadru nu constituie baza legală pentru angajarea fondurilor. În baza acordului - cadru se atribuie contracte subsecvente (funcţie de resursele financiare alocate autorităţii contractante) care constituie temei legal pentru plată.
- Părţile contractante au dreptul, pe durata îndeplinirii acordului, de a conveni modificarea clauzelor contractuale, prin act adiţional, numai în cazul apariţiei unor circumstanţe care lezează interesele comerciale legitime ale acestora şi care nu au putut fi prevăzute la data încheierii acordului cadru.
De regula , actul aditional nu are voie sa m0odifice valoarea contractului/acordului-cadru .Parerea mea este ca s incheie un act aditional prin care se prelungeste valabilitatea acordului-cadru pe motiv ca nu s-au incheiat contracte subsecvente(nu s-au indeplinit obligatiile din acord / lipsa de fonduri , etc.)
Daca nu ati incheiat niciun contract subsecvent, de ce doriti sa il mai prelungiti? Mai ales daca cei 2 ani au trecut deja(nu ati precizat daca mai este in perioada).

Exceptia din art.144 se refera la depasirea celor 4 ani, deci nu va deranjeaza, dar as fi atent si la art.143:"Autoritatea contractanta nu are dreptul de a utiliza in mod abuziv sau impropriu acordurile-cadru, astfel incat sa impiedice, sa restranga sau sa distorsioneze concurenta".
Practic, nu am gasit altundeva sa se interzica explicit prelungirea acordului-cadru, dar personal cred ca, daca nu este urgent, puteti foarte bine sa faceti o alta procedura.
articolul 144 se refera la durata stabilita la inceputul procedurii de atribuire a unui acord cadru, nicidecum la posibilitatea prelungirii acestuia. acordul cadru va obliga sa achizitionati cantitatile minime prevazute, dar se pare ca operatorul economic este "de treaba"daca nu va solicitat nimic in acest sens.
Subscriu la cele precizate de gaina doar partial ,,articolul 144 se refera la durata stabilita la inceputul procedurii de atribuire a unui acord cadru, nicidecum la posibilitatea prelungirii acestuia." ATENTIE !!!!!!! cantitatile sunt estimative (art.66 lit.e din HG 925/2006) acestea putand fi chiar depasite prin suma tuturor contractelor subsecvente(eu pot chiar sa nu achizitionez nimic pe toata durata acordului cadru) Prin acordul cadru se creeaza obligatii pentru autoritatea contractanta in conformitate cu art 67 alin. 1 din H.G. 925/2006
Ultima modificare: Joi, 15 Iulie 2010
iuly7, utilizator
Sunt de acord cu ce spuneti, dle.gaina, m-am exprimat neclar, art.144 se refera intr-adevar la durata stabilita initial. In acest sens m-am referit ca nu il afecteaza, articolul nu are legatura cu prelungirea acordului-cadru.
Problema dlui. vizamali este daca se poate prelungi un acord-cadru prin act aditional sau este necesara o noua procedura. Eu nu am gasit prevedere in lege referitoare la posibilitatea sau nu de prelungire a unui acord, dar mi-a atras atentia acel art.143, care mie personal imi da de inteles ca nu.

Alte discuții în legătură

Acord cadru versus licitatie deschisa liliann liliann Pentru un contract de concesiune vrem sa avem un consultant juridic (noi fiind autoritatea publica). Pt prestarea serviciilor de consultanta juridica mi s-a ... (vezi toată discuția)
Se poate incheia un act aditional fara acordul furnizorului? ClimRazvan ClimRazvan In data de 11.04.2011 s-a incheiat un contract de furnizare intre Administratia Domeniului Public P***** si o societate comerciala. Contractul are ca obiect ... (vezi toată discuția)
Cu cat se poate prelungi un contract ? cu 1 an /2 ani sau doar 4 luni ? oanaportar oanaportar - conform Art. 6 HG 925/2006 Dispoziţii generale CAPITOLUL I Dispoziţii generale Art. 6 (3) Autoritatea contractantă are dreptul de a prelungi durata ... (vezi toată discuția)