avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Minor de 16 ani,poate iesi din tara fara insotitor?
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Minor de 16 ani,poate iesi din tara fara insotitor?

Buna ziua.Fiica mea a fost chemata de verisoara ei in italia luna viitoare,dar ea nu poate veni dupa ea si nici eu sau tatal ei nu o putem duce.Se poate face ceva,ca sa mearga cu avionul singura?Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:53, 28 Iulie 2010
Minora trebuie insotita de o persoana majora , si este nevoie de acordul parintilor, dat prin procura notariala.
deci nu este nici o sansa sa plece cu avionul singura si sa o astepte verisoara la aeroport?nu merge nici cu insotitorii aceia pt minori?
În baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005, privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, minorii români pot călători în străinătate numai însoţiţi, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali. Prin reprezentant legal se înţelege persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de minor.
Va sfatuiesc sa apelati la serviciile de insotire ale companiilor aeriene. Va trebui sa procedati la mandatarea unei persoane din echipajul de bord.
Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.;)

Alte discuții în legătură

Procurã pentru minor pentru ieºirea din þarã fãrã însoþitor sztancs sztancs Buna ziua! am si eu mai multe nelamuriri poate ma ajuta cineva :) Momentan sunt in Germania,am facut o rezervare de bilet de avion pt fica mea de 10 ani cu ... (vezi toată discuția)
Parasirea tarii de catre un minor ToleaStefan ToleaStefan Buna ziua , Fiul meu urmeaza sa mearga in vacanta in SUA , el a primit viza turistica . El este minor ( are 17 ani si 5 luni ) , eu si mama lui suntem deacord ... (vezi toată discuția)
Calatorie fara insotitor pentru minori NoricaMarin NoricaMarin Cum pot sa-mi aduc nepotul (minor) in vacanta in Italia , si care este procedura sau daca poate calatori cu avionul fara sa fie acompaniat de unul din parinti. ... (vezi toată discuția)