avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... vanzare apartament cu sulta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

vanzare apartament cu sulta

Buna ziua tuturor !
As dori si eu un ajutor va rog.
Am divortat in anul 2000 iar divortul s-a facut in lipsa pentru ca fosta sotie a plecat pur si simplu.
S-a facut si partajul tot in lipsa in urma caruia mi s—a atribuit apartamentul mie . Si de platit o sulta in valoare de 1500 de euro. Negasind-o pe fosta sotie nici in ziua de azi… nu am avut cum sa-I dau sulta. Acum insa as vrea sa vand apartamentul si ma lovesc de aceasta sulta. Am deschis deja actiune in instanta pentru radiere pentru ca nu se mai pune problema de a plati . Intrebarea mea este daca pot vinde apartamentul ?
Multumesc !
Sa inteleg ca sulta apare in extrasul de carte funciara?

Din punctul meu de vedere puteti vinde. Iar daca sulta nu apare in extrasul de carte funciara, cu atat mai bine. Sulta e prescrisa din punctul meu de vedere.
inca nu am facut cadastru si intabulare . cineva aici raspundea pentru un subiect asemanator urmatoarele :
"Pentru garantarea platii sultei de catre sotie trebuie ca in cuprinsul procesului de partaj, copartajantul sa ceara instantei sa i se recunoasca un drept de retentie, ca o garantie, pina la plata integrala a sultei de catre sotie.
Altfel, nu exista o cale legala de a impiedica sotia sa instraineze imobilul."
In sentinta mea de partaj nu scrie nimic asa ceva . Decat ca trebuie sa-i platesc aceasta sulta , care dupa atatia ani se prescrie .
Sa zicem ca vand , sulta apare in extrasul de carte funciara si apoi ? Nu se poateradia si apoi chiar daca apare ?
Si apoi se poate radia.
Radierea se face in urma platii ( fie prin declaratie la notar ca a primit banii fie prin oferta reala, la executorul judecatoresc - aceasta modalitate a fost la dispozitia dvs. tot timpul, tocmai ca nu o gaseati) fie in urma constatarii de catre instanta a implinirii termenului de prescriptie ( hot. jud. def. si irevoc.).

Teoretic se poate vinde si cu sulta in CF, dar cine cumpara?
Daca gasiti cumparator, e ok.
va multumesc pentru raspuns ! am gasit cineva sa cumpere si asa, insa spuneti-mi va rog ... atunci vand va veni termenul sa radiez , se va radia ...si ? de ce ar trebui sa se teama cumparatoruul ?
Ultima modificare: Miercuri, 4 August 2010
ion panaite, utilizator
Sulta apare in cartea funciara ca o sarcina. O data radiata, nu mai apare deloc.
Ideea e ca nu poarta asupra imobilului, deci cumparatorul nu are de ce sa se teama de o eventuala executare silita.

Alte discuții în legătură

Cadastru, intabulare, inscriere in cartea funciara si vanzare imobil obtinut prin sentinta judecatoreasca. Denisa-msg Denisa-msg Buna ziua, Detin un apartament care a fost dobandit printr-o sentina Civila in 1985 in urma divortului.In sentinta se specifica faptul ca imobilul imi revine ... (vezi toată discuția)
Unul dintre soți a decedat foarte curând după divorț și partaj. cum poate vinde apartamentul celălalt soț? gro013 gro013 Va rog sa-mi recomandati unde si cum trebuie facuta succesiunea in situatia urmatoare : sotul belgian, decedat in 2007, sotia româncă, au doi copii din ... (vezi toată discuția)
Ce riscuri sint daca cumpar un apartament de la o doamna divortata ? anonim anonim Vreau sa cumpar un apartament de la o doamna care a divortat cu 5 ani in urma. In urma partajului instanta i-a atribuit apartamentul doamnei respective iar ... (vezi toată discuția)