avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce RISCURI sint daca cumpar un apartament de la o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce RISCURI sint daca cumpar un apartament de la o doamna divortata ?

Vreau sa cumpar un apartament de la o doamna care a divortat cu 5 ani in urma.
In urma partajului instanta i-a atribuit apartamentul doamnei respective iar fostul sot a primit mobila, masina si o diferenta de bani (sulta). Apartamentul a fost bun comun.
Fostul sot a dat si o declaratie in fata notarului ca a primit sulta de la fosta sotie.
Mai poate ataca fostul sot cu ceva acea hotarare de acum 5 ani ?
Dar daca a atacat-o intre timp cum pot sa verific si unde ?
Ce riscuri imi asum daca cumpar un astfel de apartament ?
Cum pot sa ma asigur ca nu sint sau nu ar putea sa fie probleme juridice cu apartamentul din cauza fostului sot ?
Ce sa fac sa cumpar sau sa nu cumpar acel apartament ?
Cum sa verific situatia juridica a apartamentului in afara de extrasul de carte funciara ? (apartamentul a fost luna aceasta intabulat de doamna respectiva)
Cum pot sa verific daca exista pe rol vreun proces intre doamna care imi vinde apartamentul si fostul sot in privinta apartamentului ?
Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: B52reloaded , utilizator 00:00, 9 August 2004
Usor,usor ca este o avalansa de intrebari....
Sintetizind ,pot sa-ti spun ca apartamentul este in regula daca d-na vinzatoare este proprietara pe un extras eliberat cu 24 de ore mai inainte.De asemenea,ai grija la sarcini ,sa apara fara sarcini.
Sunt din Timisoara si noi folosim cati funciare de peste 230 de ani si pot sa afirm ca,desi se fac smecherii si cu cartile funciare,ramine cea mai buna dovada a proprietatii.Un contract de v- c,din punctul meu de vedere,in acest caz nu ar valora nimic.Nici sulta,nici hotarirea judecatoreasca etc.Ele pot veni in conturarea proprietatii ca sa vezi cum a ajuns doamna proprietara.Insa extrasul de carte funciara noua (eventual sa ceara si un extenso ) ramine cea mai buna dovada a proprietatii.
" Cum sa verific situatia juridica a apartamentului in afara de extrasul de carte funciara ? (apartamentul a fost luna aceasta intabulat de doamna respectiva) "
Ce importanta are cind s-a intabulat (daca asta e problema ta) ???
De ce "in afara de cartea funciara" ???
Consilier
In mod normal sulta trebuia sa apara la sarcini in extrasul CF. Plata acesteia determina radierea din CF a sultei si inscrierea ca unic proprietar a "doamnei". Daca la data vanzarii in extrasul actual (valabil 24 h) apare numai doamna, e OK. Poti sa cumperi linistit.
Extrasul de carte funciara e de capatai. Acolo vei vedea si daca sunt notate procese cu privire la imobilul pe care vrei sa-l achizitionezi. cat timp nu sunt Notari inregistrare in cartea funciara sau sarcini cu privire la imobil, acesta este "oficial" curat. Intr-adevar ... exista si situatii in care actele care stau la baza inregistrării proprietatii sunt false (chiar si hot. judecatoresti), insa cine se poate proteja impotriva acestui risc? Repunerea partilor in situatia anterioara instrainarii se poate dispune doar daca se demonstreaza ca dvs. aveati cunostinta ca e ceva in neregula cu titlul de proprietate al instrainatorului.

Oricum din povestea dvs. se pare ca stati bine, astfel incat decizia dvs. de cumparare nu ar trebui afectata de diverse scenarii posibile, ci doar de continutul extrasului funciar si bineinteles de toate celalte "sarcini" ale imobilului ... intretinere ... contractele de furnizare de utilitati ... etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament cu sulta ion panaite ion panaite Buna ziua tuturor ! As dori si eu un ajutor va rog. Am divortat in anul 2000 iar divortul s-a facut in lipsa pentru ca fosta sotie a plecat pur si ... (vezi toată discuția)
Cerere de anulare cf cu termen depasit silvia25c silvia25c Buna ziua. Am si eu o intrebare, de fapt mai multe, la care nu am raspuns de 5 ani de cand sant in judecata pentru un imobil cu teren pe care l-am cumparat in ... (vezi toată discuția)
Sulta rairadu rairadu pot cumpara/vinde un imobil atribuit prin sentinta judecatoreasca,dar care cuprinde si o sulta,sau sulta ramine in sarcina celui precizat in sentinta ... (vezi toată discuția)