avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cadastru, intabulare, inscriere in Cartea Funciara si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cadastru, intabulare, inscriere in Cartea Funciara si vanzare imobil obtinut prin sentinta judecatoreasca.

Buna ziua,
Detin un apartament care a fost dobandit printr-o sentina Civila in 1985 in urma divortului.In sentinta se specifica faptul ca imobilul imi revine mie dar trebuie sa platesc o suma drept despagubire catre fostul sot. In prezent am nevoie sa intocmesc toate actele necesare ( cadastru intabulare, carte funciara) si implicit sa fiu trecuta unic propietar al imobilului pentru a il vinde. Am inteles ca sulda stabilita in sentinta civila s-a prescris pot intocmii toate actele enumerate mai sus? ...pot instraina imobilul ?
Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2018
Denisa-msg, utilizator
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 14:47, 9 Martie 2018
Nu puteti instraina imobilul. De fapt, puteti instraina imobilul dar grevat de sarcina oligatiei de plata a acelei sume de bani care se numeste sulta.
Pentru a intabula dreptul de proprietate trebuie sa depuneti la oficiul de cadastru o copie legalizata a actului de proprietate. Din moment ce registratorul va observa ca in hotararea judecatoreasca apare obligatia de plata a sultei si ca nu ati depus si un inscris din care sa rezulte ca sulta a fost achitata acesta va introduce in cartea funciara a imobilului aceasta sarcina, de plata a sultei. Cel mai probabil cumparatorii dvs nu vor dori sa cumpere apartamentul afectat de acesta sarcina.
Este adevarat ca, teoretic, dreptul de a cere plata sultei s-a prescris insa acest fapt trebuie constatat printr-o alta hotarare judecatoreasca pentru ca, teoretic, curgerea prescrisptiei ar fi putut sa fie intrerupta de fostul sot.
De retinut ca aceasta sarcina nu echivaleaza cu o interdictie de instrainare, deci, teoretic puteti vinde dar, in practica, mare parte din cumparatori vor fi speriati de aceasta sarcina si se vor orienta catre alte imobile, libere de sarcini.
Pentru a radia aceasta sarcina, aveti nevoie de o declaratie din partea titularului sau a mostenitorilor acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament cu sulta ion panaite ion panaite Buna ziua tuturor ! As dori si eu un ajutor va rog. Am divortat in anul 2000 iar divortul s-a facut in lipsa pentru ca fosta sotie a plecat pur si ... (vezi toată discuția)
Radiere sulta din cf. buna ziua , problema mea este urmatoarea ,tatal meu detine un ... valente valente Buna ziua , problema mea este urmatoarea ,tatal meu detine un teren care este grevat de o datorie unor rude sub forma de sulta,am cerut in instanta prescriptia ... (vezi toată discuția)
Sulta rairadu rairadu pot cumpara/vinde un imobil atribuit prin sentinta judecatoreasca,dar care cuprinde si o sulta,sau sulta ramine in sarcina celui precizat in sentinta ... (vezi toată discuția)