avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum se sanctioneaza absentele nemotivate?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum se sanctioneaza absentele nemotivate?

Conform carei legi sint sanctionate absentele nemotivate, ma refer la personalul bugetar/functionari publici? Si cine stabileste la cite absente nemotivate poate fi eliberat din functia publica pe motive disciplinare? In practica, care e numarul de absente nemotivate la care se pot aplica sanctiuni, care sint acele sanctiuni, si daca absentele nemotivate se contabilizeaza anual, daca se tine cont ca sint de exemplu 3 zile la rind absente nemotivate sau cite o zi la interval de o saptamina sau citeva luni? multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Tanjiani , utilizator 18:23, 4 August 2010
Legea nr. 53/2003 CODUL MUNCII

ART. 263
(1) Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
(2) Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.

Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici
ART. 77
(1) Încălcarea cu vinovăţie de către funcţionarii publici a îndatoririlor corespunzătoare funcţiei publice pe care o deţin şi a normelor de conduită profesională şi civică prevăzute de lege constituie abatere disciplinară şi atrage răspunderea disciplinară a acestora.
(2) Constituie abateri disciplinare următoarele fapte:
a) întârzierea sistematică în efectuarea lucrărilor;
b) neglijenţa repetată în rezolvarea lucrărilor;
c) absenţe nemotivate de la serviciu;

In ROI prevedeti detaliile referitoare la cate absente nemotivate (zile) sau intarzieri (ore/minute), intervalul in care se inregistreaza, daca aplicati avertisment de la prima intarziere sau doar de la a doua, etc.

Practica: avertisment scris la prima/a doua intarziere, reducerea cu 5% a salariului pentru a doua/treia intarziere in aceeasi luna, desfacere disciplinara a contractului individual de munca al unei persoane ce a absentat nemotivat 3 zile sau chiar la 2 zile, depinde de consecintele rezultata ca urmare a absentei salariatului.
Ultima modificare: Miercuri, 4 August 2010
Tanjiani, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiune functionar public laluca laluca Ce sanctiune poate primi un functionar public care lipseste nemotivat de la serviciu 2 zile(s-ar putea sa fie in concediu medical dar nu a anuntat pe ... (vezi toată discuția)
Raspundere disciplinara - - As dori sa stiu daca un consilie juridic angajat la o institutie de stat poate fi bagat intr-o comisie de disciplina,si cercetat disciplinar si daca da care ar ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca florin96 florin96 Perioada absentata de la serviciu a fost 01-06 ianuarie (01, 02, 03, 04 sarbatori). Pentru cele doua zile de lucru succesive nemotivate se poate desface legal ... (vezi toată discuția)