avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Venituri din chirii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Venituri din chirii

Care sunt darile la stat in cazul in care o persoana realizeaza doar venituri din chirii?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:03, 5 August 2010
Buna ziua !
Plata impozitului pe venitul incasat din acestea.
Cu stima !
Legea 95/1996 mai spune ca se plateste si contributia lunara pentru sanatate:
Art. 257. -
(1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizaţiilor de şomaj;
e) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a)-d), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;

Deci se plateste cota de 16% impozit pe venit si 6,5% contributia CAS. Dar daca persoana care a realizat veniturile din chirii a plecat in strainatate cu pasaport si a lucrat acolo dar fara acte, mai datoreaza CAS-ul? persoana in cauza a omis, n-a stiut de aceste dispozitii legale, insa impozitul la finante i s-a platit.
Asta nu mai stiu, intrebati la Casa de Asigurari de Sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Impozit cas oanafusaru oanafusaru Buna ziua am si eu nevoie de o informatie,daca in anul 2006 am terminat facultatea si icepand cu anul 2007 m-am constituit in PFA inregistrandu-ma atat la ... (vezi toată discuția)
Somatii cas Lavinia Marian Lavinia Marian As dori daca sunteti de acord , sa discutam despre multimea de somatii emise de CAS, pe ultimii 5 ani, cu privire la plata contributiilor de catre cei care ... (vezi toată discuția)