avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... impozit CAS
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

impozit CAS

Buna ziua am si eu nevoie de o informatie,daca in anul 2006 am terminat facultatea si icepand cu anul 2007 m-am constituit in PFA inregistrandu-ma atat la Finante cat si la Cas si platind impozitul pe profitul realizat din aceasta activitate iar aproximativ din anul 2004 realizez si venituri din chirii,trebuie sa platesc impozitul la Cas atat pe venitul din chirii cat si pe cel din profesii liberale???
Eu stiam ca atata vreme cat esti student esti scutit de plata impozitului la Cas iar din momentul in care te angajezi si lrealizezi venituri platesti impozit la CAS din veniturile realizate in acea activitate nu si din chirii si din activitatea prestata,iar daca nu ai fi angajat abia atunci esti platitor la Cas din veniturile realizate din chirii ci nu de 2 ori.
As dori sa stiu daca ma insel sau nu.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 22:39, 25 August 2009
Inteleg ca va referiti la contributia baneasca lunara pentru asigurarile de sanatate.Potrivit Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, modificata:

ART. 213
(1) Urmatoarele categorii de persoane beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei:
a) toti copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca;

Art. 257. - (1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a)-d), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.

Deci, cat timp ati fost studenta si nu ati realizat venituri din munca, nu datorati CASS. In situatia de PFA platitoare CASS pe veniturile din aceasta activitate, nu datorati CASS si asupra veniturilor din chirii.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass nacolob1966 nacolob1966 Student care a obtinut singurele sale venituri la referendum (in 2012 in valoare de 255 lei cu 41 lei impozit), trebuie sa plateasca CASS ? I s-a comunicat ... (vezi toată discuția)
Asigurari de sanatate - salariat si pfa dacibeze dacibeze Plata asigurarilor de sanatate in cazul in care esti salariat si ai si un P.F.A. este obligatorie? (vezi toată discuția)
Cass Serban Aurel Serban Aurel Daca am un contract de munca pe durata nedeterminata si un PFA, de cate ori trebuie sa platesc contributia pentru CASS (vezi toată discuția)