avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Mama mea a murit cand eu aveam un an si jumatate. Tata m-a parasit, iar eu am ramas in custodia bunicilor. Dupa moartea bunicilor, tutela i s-a acordat unchiului meu (fratele mamei), care m-a crescut si ingrijit. Dupa ce m-am casatorit, unchiul a rupt toate legaturile cu mine. Am aflat peste multi ani ca acesta a murit si au ramas in urma lui sotia si copiii lui. in toti acesti ani mi s-au ascus toate documentele de familie pentru a nu avea vreo pretentie la posibila mostenire lasata de mama sau de bunicii mei. Nu stiu nici macar unde este certificatul de deces al mamei si al bunicilor. Mi-as dori tare mult sa aflu care sunt mostenitorii mamei si ai bunicilor. De unde trebuie sa incep?
Cel mai recent răspuns: polar , utilizator 13:46, 24 Septembrie 2010
al mamei dvs sunteti doar dvs.. al bunicilor sunteti dvs si toti verisorii si unchii dvs.. al tatalui dvs, dvs si eventualii frati si sotia suprevetuitoare.. daca vreti sa incepeti demersurile aflati unde au avut ultimul domiciliu bunicii si mama dvs si cautati sa scoateti duplicat dupa certificatele de deces.. dupa aceea va duceti la camera notarilor publici si aflati daca sa deschis si dezbatut succesiunea dupa acestia.. daca nu va descurcati, angajati un avocat sa va ajute
Va multumesc din suflet pentru raspuns. Mai am totusi doua nelamuriri. Catre cine trebuie sa fac, in calitate de mostenitor, cerere de eliberare a certificatelor de deces? Catre primaria comunei in care au avut domiciliul bunicii si mama sau catre evidenta populatiei din judetul in care se afla comuna respectiva?
Iar a doua nelamurire este legata de camera notarilor. Exista in fiecare judet o camera a notarilor sau este una singura pe tara?
Va urez o zi buna!
Exista camera a notarlor in fiecare judet, insa pana sa va apucati sa cheltuiti bani inutil pe acte si drumuri si juristi, ganditi-va daca ati acceptat mostenirea in termen de 6 luni de la decesuri...
Altfel sunteti strain de toate mostenirile si sanse reale nu vad sa existe.
Daca nu ati acceptat, dv. nu sunteti mostenitor, asa zice legea. Nu prea conteaza motivatia si repuneri in termen sunt extrem de rare.
Imi cer scuze, dar raspunsul dvs. a fost dat la repezeala si fara a citi mesajul anterior. Nu prea aveam cum sa particip la succesiune, dat fiind faptul ca aveam doar un an si jumatate si deci nu stiam nici sa merg, nici sa vorbesc. Intrebarea mea era carei institutii trebuie sa ma adresez pentru a intra in posesia certificatelor de deces. Si inca ceva..corect este decese, nu decesuri. Cu stima, polar.
Eu cred ca aveti sanse sa recuperati ceva.
Datorita faptului ca erati minor la data deschiderii succesiunii ( data decesului mamei), dezbaterea succesiunii trebuia facuta obligatoriu in fata instantei cu acceptarea sub beneficiu de inventar.
Daca nu s-a facut asa, orice act e nul. Pt ca nu exista nulitati de drept, va trebui sa va adresati instantei pt a constata nulitatea.

Dar mai intai sa aflati care sunt mostenitorii. Care e ordinea deceselor, intai a decedat mama sau bunicii?
De principiu, puteti obtine duplicate dupa certificatele de deces ( de la starea civila) si documente pt bunuri ( duplicate ale contractelor de vanzare-cumparare etc.).

Stiti ce bunuri avea mama dvs.?

Alte discuții în legătură

Cum se va imparti averea bunicilor? ANAMARIA0702 ANAMARIA0702 Buna ziua!Am nevoie de un sfat cu privire la mostenirea bunicilor mei.Situatie sta cam asa:Bunicul meu a decedat in urma cu 4 ani dar dupa moartea lui tatal ... (vezi toată discuția)
Succesiune florinaldoiu florinaldoiu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie : In decembrie 2010 a decedat bunicul din partea mamei iar unchiul meu doreste sa facem succesiunea. ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu bucluc radu.gurita radu.gurita Stau cu familia intr-o casa mostenita de la mama,care la randul ei a mostenit-o de la parinti. Mama mea a decedat in 1993, avand act de succesiune dupa ... (vezi toată discuția)