avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament lasat sotiei medicului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament lasat sotiei medicului

Sfatuiti-ma va rog intr-o problema: Matusa mea, inainte de deces mi-a lasat prin testament o casa, instituindu-ma legatar cu titlu particular. Eu am locuit cu matusa in acelasi imobil, intre timp eu m-am casatorit, sotul meu fiind medic. In timpul cat am locuit in casa (5 ani), sotul meu a tratat-o pe matusa mea. Matusa nu a avut copii, parintii si fratii sunt decedati. Acum, un nepot din sora doreste sa-mi atace testamentul invocand art. 812 spunand ca sotul meu a influentat-o. Eu sunt ruda de gradul 4 cu defuncta. Pot fi socotita persoana interpusa in conditiile in care eram ruda cu batrana? Era mai bine ca sotul meu sa o lase pe batrana fara asistenta medicala doar pentru a nu-mi ataca cineva testamentul? Ce sanse are nepotul de a-mi ataca testamentul? multumesc!
Cel mai recent răspuns: doctorita , utilizator 21:22, 8 August 2010
Cand a fost incheiat testamentul? De cand locuiti cu matusa? La ce data v-ati casatorit?
Care este data decesului testatoarei?
Vi s-a emis un certificat de mostenitor pe baza testamentului?
Reveniti cu aceste detalii si mai discutam.
testamentul a fost incheiat cu un an inainte de decesul batranei. Eu locuiesc de aproximativ 5 ani iar sotul de 2 ani. Testatoarea a decedat acum o luna. Da, mi s-a eliberat certificat de mostenitor.
Cum poate o lege sa te invinuiasca de faptul ca aiajutat pe cineva din familie?
Ultima modificare: Duminică, 8 August 2010
doctorita, utilizator
Toate aceste date nu au mare importanta.
De aceea vi s-a si emis certificat de mostenitor.
Testamentul este perfect valabil, iar nepotul nu are dreptul sa-l atace pentru ca nu este mostenitor rezervatar.
Art. 810 se refera la medici, nu la sotii, rudele sau afinii acestora si se refera la tratarea bolii din cauza careia a decedat, testamentul fiind cauzat de starea de boala.
In plus, 810 are 2 exceptii, una din ele prevazuta la pct. 2 constand in "dispozitiile universale, în caz de rudenie pânã la al patrulea grad inclusiv, afarã numai dacã mortul va avea erezi în linie dreaptã si dacã acela, în profitul cãruia s-a fãcut dispozitia, nu este el chiar erede în linie dreaptã.
Nu puteti fi considerata persoana interpusa in sensul art. 812 in conditiile in care ati locuit cu ea timp de 5 ani, i-ati acordat companie, sprijin si ingrijire, sunteti rude si faptul ca ati locuit impreuna dovedeste o anumita afinitate.
Imprejurarea ca v-ati casatorit cu un an inainte de intocmirea testamentului, ca intamplator sotul era medic si locuind in aceeasi casa cu sotia si ruda sa au tratat matusa nu sunt elemente de natura sa induca o eventuala idee de interpunere de persoane.
Asa incat, nu cred ca sunt motive sa va impacientati, insa daca va va actiona in judecata cred ca e bine sa apelati la un aparator.
Daca matusa nu are mostenitori rezervatari(sot, descendenti(copii),parinti) nu aveti de ce va teme.Nepotul este suparat ca a pierdut averea.

Alte discuții în legătură

Atacare testament AnnaMaria23 AnnaMaria23 Poate fi atacat testamentul facut la notar, acum 5 ani, mentionez ca nu a fost cerut act medical. Imobilul a fost lasat unei familii fara a exista grad de ... (vezi toată discuția)
Donatia se poate ataca? lia sfercea lia sfercea un testament care a fost facuta in 2010 iunie, se poate ataca? daca da care este termenul de prescriptie ? testamentul a fost facut de matusa catre nepot. ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire dupa decesul sotului (casnicie fara copii) ALINA-MARIA ALINA-MARIA Buna ziua, As dori sa va intreb daca am dreptul la apartamentul sotului meu el fiind decedat(noi fiind casatoriti de 15 ani) si neavand urmasi de ... (vezi toată discuția)