avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... prescriere dupa 5 ani? adevarat?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

prescriere dupa 5 ani? adevarat?

buna ziua , am o intrebare ce tine de penal...pe scurt, un cetatean strain a fost judecat in lipsa pt. evaziune fiscala, el a plecat din tara imediat ce politia si garda financiara au inceput cercetarile , asta se intampla in 1999. A angajat un avocat, mai tarziu a avut altul din oficiu....cert e ca in 2001 a fost condamnat la 3 ani inchisoare. De fapt la 2 ani dar a facut recurs si i-au dat 3 ani. Intrebarea mea este:in cazul in care ar vrea sa se intoarca in tara, ar putea avea probleme? cineva i-a spus ca beneficiaza de prescriere, el nefiind prins pana acum, e adevarat? multumesc anticipat tuturor celor care imi vor raspunde.
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 10:15, 12 Aprilie 2008
Termenele de prescripþie a rãspunderii penale pentru persoana fizicã sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracþiunea sãvârºitã pedeapsa detenþiunii pe viaþã sau pedeapsa închisorii mai mare de 15 ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracþiunea sãvârºitã pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depãºeºte 15 ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracþiunea sãvârºitã pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depãºeºte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracþiunea sãvârºitã pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depãºeºte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracþiunea sãvârºitã pedeapsa închisorii care nu depãºeºte un an sau amenda.
lukacs, lukacs...fata vrea sa stie de prescriptia executarii pedepsei!
n-ai inteles ca a fost condamnat?
5 ani ,plus durata pedepsei ce urmeaza a fi executata (vezi art.126 cp).
multumesc mult pt. raspunsuri! Da, asa e....era vorba despre prescrierea executarii pedepsei, doar ca poate nu am reusit sa ma fac inteleasa , eu neavand studii juridice .....Deci inteleg ca e adevarat, 5 ani la care se adauga cei 3 ani de condamnare?

da. 5 ani + durata pedepsei + (intre noi fie spus) bataia de rigoare
as vrea sa stiu de cand se calculeaza cei 5 ani: de la data sentintei definitive de condamnare sau de cand a inceput procesul? si spuneti-mi ce inseamna "bataie de rigoare", adica ar mai putea avea probleme la intoarcere sau va referiti la ce va urma ca si procedura de prescriere? chiar, e nevoie de avocat sau cum se procedeaza? multumesc din nou pt. raspunsuri!

Alte discuții în legătură

Care este diferenta intre prescriptia raspunderii penale si prescrierea pedepsei grigorasgelu91 grigorasgelu91 Buna ziua fratele meu a fost condamnat pentru furt in 2005 la 1,6 ani de inchisoare cu executare si in 2007 a primit o noua pedeapsa de 7.6 ani pentru talharie ... (vezi toată discuția)
Prescriere la condamnare 15 ani si 2 luni gorciu gorciu O condamnare de 15 ani si 2 luni pt inselaciune definitiva in 2000 cind are termenul de prescriere? Condamnarea a fost data in lipsa si nepusa in aplicare. (vezi toată discuția)
Prescrierea RANYAtrans RANYAtrans Daca faptele sant 2007 Prima sentinta 2016 Incadrarea pana la 6 ani condamnare In ce data se prescriu faptele (vezi toată discuția)