avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere de mostenire

buna seara.va rog sa-mi rasp la intrebare.prietenul meu sta cu bunica.bunicul e mort de 3ani si jumatate si bunica doreste sa treaca apartamentul pe numele nepotului(mentionez ca era bun comun al celor 2bunici).bunica are 2 fete din care 1 din ele e mama baiatului.ptr a trece apartamentul pe numele nepotului trebuie sa faca dezbatere de mostenire si sa semneze ambele fete?in cazul in care matusa baiatului nu semneaza se poate face ceva pe cale legala ptr a trece apartamentul pe numele nepotului?sfatuiti-ma va rog
Cel mai recent răspuns: Marinela Chirita , Avocat 10:51, 18 August 2010
da, mai intai dezbatere succesorala, dupa care transferul cel putin a partiid e mostenire si a partii sale din apartament nepotului.. chiar daca matusa nu e de acord, nepotul va avea cota indiviza mai mare si ii va ramane lui apartamentul cu dare de sulta catre matusa
buna ziua.
trebuie dezbatuta succesiunea dupa bunicul .
ulterior, dupa stabilirea cotelor parti cuvenite fiecaruia dintre succesori, bunica va putea face cu nepotul un contract de intretinere, pt. cota sa parte care i s-a atribuit din succesiune .
acest sfat este valabil pt. situatia in care mama nepotului si mautsa nu sunt de acord ca ele sa cedeze cota lor parte din succesiune fiului/nepotului .

daca mama si matusa sunt de acord ca ulterior succesiunii sa cedeze cotele lorparti din succesiune baiatului, se paote face un partaj voluntar, tot la notarul respectiv.
apartamentul fiind bun comun dobandit in timpul casatoriei, cota de 1/2 din el este proprietatea exclusiva a bunicii, putand sa dispuna de aceasta cota cum doreste, fara a fi ingradita in vreun fel. deci poate sa il vanda/doneze nepotului, indiferent de vointa fiicelor.

In ceea ce priveste cealalta cota de 1/2 , aceasta este supusa partajului, fiecare dintre cele trei mostenitoare, bunica si cele doua fiice, primind cota corespunzatoare. pentru a nu va incurca prea rau cu calcule, va spun doar cotele finala ale fieareia, din intregul bun.

altfel spus, din intregul bun, cotele de mostenire sunt urmatoarele: bunica primeste 10/16, iar fiicele 3/16 fiecare.

exista mai multe variante, prin care nepotul poate dobandi cu totul sau doar in parte apartamentul, dar nu direct, ci este nevoie de mai multe etape.
In opinia mea, trebuie dezbatuta mai inainte succesiunea (doar asupta cotei de 1/2, asa cum am explicat), intrucat exista doua variante de solutii:
- partile (bunica si cele doua fiice) se inteleg asupra impartelii, incheind o tranzactie, prin care bunica primeste bunul in lotul sau, iar fiicele fie renunta la mostenire, fie primesc o sulta egala cu cota care le-ar fi revenit . ACEASTA ETAPA POATE FI FACUTA FIE LA NOTAR, FIE IN FATA INSTANTEI.
- fie partile nu se inteleg, caz in care se va face o expertiza, iar ca solutie, mai mult ca sigur bunul va fi trecut in lotul bunicii, urmand ca aceasta sa le plateasca celorlalte sulta de care am vorbit mai sus. ACEASTA VARIANTA SE FACE DOAR IN FATA INSTANTEI.
(deci, fie ca se inteleg, fie ca nu, finalitatea va fi aceeasi-bunica, avand cota mai mare, va ramane cu bunul.

aceasta este prima etapa, in care bunica devine proprietar exclusiv.

din acest moment, urmeaza cea de-a doua etapa, in care aceasta poate dispune de bun, adica poate transmite dreptul sau de proprietate cui vrea, si cand vrea.

Sper ca v-am lamurit, si nu v-am incurcat, dar, pt mai multe explicatii: bocutza2005@yahoo.com





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune staiculuci staiculuci Bună ziua In februarie 2000 a decedat bunica mamei mele.Ea a avut 4 copii(3 fete si 1 băiat) dintre care doar 2 copii mai sunt in ... (vezi toată discuția)
Mostenire fara testament ContSters91464 ContSters91464 Cazul de fata e destul de complicat pt mine si incerc sa-l descriu cat mai clar. O doamna singura, in varsta, cu doi copii(fete). Una din fiice decedeaza, ... (vezi toată discuția)
Se poate pune o clauza la succesiune care sa zica ca renunt la ... Mihamc Mihamc Se poate pune o clauza la succesiune care sa zica ca renunt la sa zicem 10% din mostenire la momentul la care casa+terenul (mostenirea) se vinde? La momentul ... (vezi toată discuția)