avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire fara testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire fara testament

Cazul de fata e destul de complicat pt mine si incerc sa-l descriu cat mai clar.

O doamna singura, in varsta, cu doi copii(fete). Una din fiice decedeaza, iar la scurt timp si mama. Ramane in casa fata cu familia ei, fata care a si ingrijit mama fiind asistentul personal al acesteia. Fata decedata are doi copii, baiat si fata, baiatul fiind in acest moment in inchisoare.
In urma decesului doamnei in varsta nu a ramas nici un testament.
Intrebarea este: Se poate ca fiica ramasa in casa si care a ingrijit mama sa obtina un certificat de proprietate asupra intregii mosteniri, avand in vedere faptul ca sora acesteia este decedata iar copii(nepotii) nu au nici o pretentie asupra mostenirii? Baiatul(nepotul) din inchisoare are vreun drept, daca la moartea mamei sale a semnat un act notarial in care renunta la dreturile lui in favorea surorii?

Sper ca am fost cat de cat explicit...
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: eclair , utilizator 18:54, 10 Februarie 2011
renuntarea nu se face in favoarea cuiva. se renunta pur si simplu. fiica ramasa in casa este mostenitor legal, poate deschide succesiunea la notar.
daca am inteles bine:
o persoana are doi copii9fiice in acest caz).inainte de decesul mamei,decedeaza una dintre fiice care are la randul ei 2 copii.
decedeaza si mama.
in urma decesului,nefiind un testament lasat, se va deschide succesiunea legala.
astfel, vor fi chemati la mostenire9fiind rezervatari prin efecttul legii), fiicea in viata in nume propriu si cei doi copii(baiat si fat) ramasi dupa fiica decedata.
masa succesorala se va imparte in urmatorul raport:
fiica in viata va culege 1/2 din mostenire
copii(fata si baiatul) fiicei decedata vopr culege fiecatre in parte 1/2 din 1/2, respectiv fiecare va avea 1/4.
daca baiatul a dat o declaratie notariala(fiind in puscarie, cum anume a dat..),
masa succesorala de 1/4 care ii revenea, va intra in masa succesorala totala,urmand a se im[parti conform celor expuse mai sus.
atentie
daca inca nu s-a deschis succesiunea,baiatul(cel inchis) poate reveni asupra deciziei,dar in acest fel nu mai poate invoca beneficiul de inventar.
Da, a-ti inteles foarte bine. La baiatul din puscarie a mers sora acestuia cu un notar (asta din ce mi s-a spus)
daca cei doi nepoti in calitatea lor de mostenitori renunta la cota lor de mostenire in favoarea matusii lor, se poate. renuntarea se face doar in prezenta notarului.
La ce anume a renuntat baiatul?
La mostenirea mamei sale?

Asta nu-l impiedica sa vina prin reprezentare la mostenirea bunicii (spre a culege, alaturi de sora sa, partea din mostenire ce s-ar fi cuvenit mamei lor daca ar mai fi fost in viata la data mortii bunicii).

Reprezentantul (baiatul) poate sa fie renuntator la mostenirea celui reprezentat (mama) - pentru ca nu este in discutie mostenirea acesteia din urma.
Reprezentantul trebuie sa indeplineasca conditiile necesare pentru a culege mostenirea defunctei bunici (adica sa nu fi renuntat la mostenirea bunicii) si nicidecum conditiile pentru a-l mosteni pe cel reprezentat (mama).
Ultima modificare: Miercuri, 9 Februarie 2011
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Succesiune - de unde sa incep? Langa Geta Langa Geta Va rog sa-mi dati un sfat legat de urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat la 1 nov 2009. La o verificare a actelor care s-au aflat in posesia sa am ... (vezi toată discuția)
Succesiune giorgio07 giorgio07 bunicul meu a murit de cativa ani buni.a ramas bunica care are doi copii,un baiat si o fata,care la randul lor au si ei o fata,respectiv doi baieti.si acum ... (vezi toată discuția)
Mostenire - succesiune simao simao Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o opinie pentu speta de mai jos. Ma intereseaza cum se va impartii masa succesorala a bunicii mele in conditiile in care ... (vezi toată discuția)